Czasem
jest tak, że organizm potrzebuje przysłowiowego "kopa". A
to osłabienie, a to zmęczenie, a to atak wirusów bakterii czy
czegoś tam jeszcze. Wtedy niezastąpiony jest Rokitnik.
Może być stosowany z zewnątrz i od wewnątrz. Produkcja na zimno pozwala zachować najcenniejsze właściwości.
Rokitnik - Hippophae rhamnoides - znany również jako "złoto Syberii", w naturalnym składzie występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce powstały niewielkie nasadzenia rokitnika na Suwalszczyźnie i okolicach Łomży.
Rokitnik jest jedną z trzech rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy.
Zalety Rokitnika:
- pomaga zwalczyć infekcje
- posiada cały zestaw kwasów omega (-3,-6,-9,-7) z których najcenniejszy omega-7 powstrzymuje procesy wysuszania skóry. Aby skóra była zdrowa i miała ładny wygląd, powinna być nawodniona i napięta
- to bogactwo flawonoidów i antocyjanów. To flawonoidy i antocyjany uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne
- stanowi doskonale uzupełnienie diety osób będących w trakcie kuracji oczyszczających organizm
- obniża wysokie ciśnienie krwi
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- może zmniejszyć aktywność enzymów wątrobowych
- zmniejsza zaczerwienienia oczu , uczucia pieczenia
- bogaty w aminokwasy, witaminy, minerały dostarcza niezbędnych substancji aby "odpalić" naturalną moc organizmu
- przez bogactwo składu działa na chorobę w kilku płaszczyznach.
- to strażnik kondycji skóry
- jest pomocny przy gojeniu się ran
- likwiduje blizny i przebarwienia
- zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Antocyjany zapobiegają kruchości naczyń włosowatych – najcieńszych naczyń krwionośnych oplatających komórki i dostarczających bezpośrednio do nich składniki odżywcze i tlen.
Dzięki antocyjanom naczynka są elastyczne, szczelne, zabezpieczone przed pękaniem powodującym nieestetyczne wybroczyny na skórze, tzw. „pajączki”.
Flawonoidy wykazują dodatkowo działanie przeciwzakrzepowe, gdyż chronią przed tworzeniem się zlepów płytek krwi i skrzeplin w żyłach oraz przeciwmiażdżycowe, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Związki te mogą przyspieszać także rozkład rakotwórczych substancji dostających się do organizmu wskutek zanieczyszczenia powietrza, wody i z pożywieniem. Tworzą kompleksy z metalami ciężkimi (chelatują metale ciężkie), co ułatwia organizmowi wydalanie tych szkodliwych dla zdrowia pierwiastków.
Może być stosowany z zewnątrz i od wewnątrz. Produkcja na zimno pozwala zachować najcenniejsze właściwości.
Rokitnik - Hippophae rhamnoides - znany również jako "złoto Syberii", w naturalnym składzie występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce powstały niewielkie nasadzenia rokitnika na Suwalszczyźnie i okolicach Łomży.
Rokitnik jest jedną z trzech rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy.
Zalety Rokitnika:
- pomaga zwalczyć infekcje
- posiada cały zestaw kwasów omega (-3,-6,-9,-7) z których najcenniejszy omega-7 powstrzymuje procesy wysuszania skóry. Aby skóra była zdrowa i miała ładny wygląd, powinna być nawodniona i napięta
- to bogactwo flawonoidów i antocyjanów. To flawonoidy i antocyjany uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne
- stanowi doskonale uzupełnienie diety osób będących w trakcie kuracji oczyszczających organizm
- obniża wysokie ciśnienie krwi
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- może zmniejszyć aktywność enzymów wątrobowych
- zmniejsza zaczerwienienia oczu , uczucia pieczenia
- bogaty w aminokwasy, witaminy, minerały dostarcza niezbędnych substancji aby "odpalić" naturalną moc organizmu
- przez bogactwo składu działa na chorobę w kilku płaszczyznach.
- to strażnik kondycji skóry
- jest pomocny przy gojeniu się ran
- likwiduje blizny i przebarwienia
- zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Antocyjany zapobiegają kruchości naczyń włosowatych – najcieńszych naczyń krwionośnych oplatających komórki i dostarczających bezpośrednio do nich składniki odżywcze i tlen.
Dzięki antocyjanom naczynka są elastyczne, szczelne, zabezpieczone przed pękaniem powodującym nieestetyczne wybroczyny na skórze, tzw. „pajączki”.
Flawonoidy wykazują dodatkowo działanie przeciwzakrzepowe, gdyż chronią przed tworzeniem się zlepów płytek krwi i skrzeplin w żyłach oraz przeciwmiażdżycowe, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Związki te mogą przyspieszać także rozkład rakotwórczych substancji dostających się do organizmu wskutek zanieczyszczenia powietrza, wody i z pożywieniem. Tworzą kompleksy z metalami ciężkimi (chelatują metale ciężkie), co ułatwia organizmowi wydalanie tych szkodliwych dla zdrowia pierwiastków.
Rokitnik
i cała masa... wrogów.
Stany
chorobowe skóry w tym atopowe zapalenie skóry ( AZS ). Wczesne
badania pokazują, że biorąc olej z rokitnika doustnie przez 4
miesiące poprawia się stan skóry - mówimy o stosowaniu
zewnętrznym.
Oparzenia:
opatrywania ran oparzeniowych opatrunkiem z dodatkiem rokitnika
zwyczajnego olej znacznie zmniejsza ból i poprawia gojenie.
Choroba
serca: szereg badań przeprowadzonych Chinach ( przypomnę w tym
kraju od roku 1977 rokitnik jest na liście leków ) sugeruje, że
podawanie ekstraktu z rokitnika zwyczajnego trzy razy dziennie przez
6 tygodni obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ból w klatce
piersiowej i poprawia pracę serca u osób z chorobami serca.
Suche
oko: badania wykazały, że biorąc pod konkretny produkt
rokitnika (Omega-7, Aromtech Ltd., Finlandia) doustnie zmniejsza
zaczerwienienia oczu uczucia i pieczenia.
Wysokie
ciśnienie krwi: badania sugerują, że biorąc rokitnik doustnie
przez okres do 8 miesięcy może obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Choroby
wątroby (marskość): istnieją pewne dowody wskazujące, że
spożywanie rokitnika zwyczajnego może zmniejszyć aktywność
enzymów wątrobowych i innych substancji chemicznych we krwi, które
powodują problemy z wątrobą.
Utrata
masy ciała – nadwaga: kwas omega-7 wykazuje zdolność
wzmocnienia uczucia sytości. Rokitnik bogaty w aminokwasy, witaminy,
minerały i inne w małej porcji ( patrząc kalorycznie ) dostarcza
niezbędnych substancji aby "odpalić" naturalną moc
organizmu.
Oprócz
tego rokitnik nie lubi:
-chorób
stawów
-dny moczanowej
-wysokiego poziomu cholesterolu
-zaburzeń widzenia
-choroby Alzheimera
-przewlekłego kaszlu
-astmy
-ból w klatce piersiowej (dławica piersiowa)
-rak w tym: piersi, sutka, wątroby, białaczki, wszelkie zmiany błon śluzowych ( guzy )
-zgaga.
-oparzenia słoneczne.
-rany.
-odleżyny.
-trądzik.
-suchość skóry
-dny moczanowej
-wysokiego poziomu cholesterolu
-zaburzeń widzenia
-choroby Alzheimera
-przewlekłego kaszlu
-astmy
-ból w klatce piersiowej (dławica piersiowa)
-rak w tym: piersi, sutka, wątroby, białaczki, wszelkie zmiany błon śluzowych ( guzy )
-zgaga.
-oparzenia słoneczne.
-rany.
-odleżyny.
-trądzik.
-suchość skóry
i
jeszcze kilka.
Przeprowadzono
badania mające na celu sprawdzenie wpływu oleju z rokitnika (metoda
ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla - to najczystsza metoda
ekstrakcji ) na mikrokrążenie.
Badanie
o którym piszę przeprowadzono na myszach oraz na szczurach.
Stosowano miejscowo na uszach raz-dwa razy dziennie w sumie przez
trzy dni. Wynik: zwiększyła się liczba skrzyżowań kapilarnych o
17-41%. W przypadku szczurów wskaźnik wynosił 22-41%.
Wynik
ten wskazuje, że olej z rokitnika ma ogromny potencjał w zakresie
poprawy mikrokrążenia. Z moich danych wynika, że mus z
rokitnika który udało się przygotować zawiera średnio 3.820mg
oleju na 100g z czego 775 mg to najcenniejszy Omega-7.
Rokitnik
kontra cukrzyca
Jeśli
napiszę, że rokitnik to wyspecjalizowana broń natury przeciwko
cukrzycy to nie będzie tu wielkiej przesady.
Najsilniejszym
sojusznikiem mieszkającym w rokitniku jest kwas Omega-7.
Omega-7
występuje też mięsach, ale ze źródeł zwierzęcych jest mniej
stabilna ( wysokie temperatury ). Na temat tego związku powstaje
coraz więcej prac i we wszystkich do których dotarłem są podobne
wnioski: działa kompleksowo na cały organizm w tym kluczowe kwestie
jak: cholesterol, cukier, ciśnienie, stany zapalne. W USA te cztery
czynniki zyskały miano "zespołu metabolicznego".
Naukowcy
odkryli, że gdy u myszy z cukrzycą typu II zostały uzupełnione
Omega-7, miały one niższe poziomy glukozy we krwi oraz
trójglicerydów.
Omega-7
przeciwdziała wzrostowi poziomu cukru poprzez podwojenie wychwytu
glukozy przez komórki mięśni, zwiększa ich zdolność do spalania
cukru.
Zwiększa
zdolność do przechowywać cukru w postaci nietoksycznego glikogenu.
Omega-7
działa też w innej płaszczyźnie- gdy komórki Twojego
organizmu stają się odporne na "obniżające działanie"
insuliny, poziom cukru we krwi w końcu zaczyna rosnąć.
Trzustkowe
komórki wytwarzających insulinę należą do pierwszych ofiar
glukozy, co z kolei przekłada się na jeszcze wyższych poziomów
cukru i większych uszkodzeń tkanki. Omega-7 chroni komórki
produkujące insulinę trzustki przed toksycznością glukozy,
Omega-7 zwiększa proliferację ( szybkość podziału tym samym
rośnie zdolność regeneracji ) komórek beta trzustki, pomagając
zoptymalizować kontrolę cukru z krwi poprzez produkcję własnej
naturalnej insuliny.
W
rokitniku znajduje się jeszcze jeden wojownik ujarzmiający cukier
we krwi. To chrom.
Umożliwia
insulinie przyłączanie się do właściwych receptorów na
komórkach mięśniowych i tłuszczowych w efekcie glukoza jest w
stanie wejść do wnętrza komórki (tolerancja glukozy).
Efektem
niedoboru tego pierwiastka śladowego w organizmie jest zaburzona
tolerancja glukozy i podwyższony poziom cukru we krwi.
Chrom
„uzupełnia” działanie insuliny, hormonu, który transportuje
glukozę zawartą we krwi do komórek, gdzie jest ona spalana i
dostarcza organizmowi energii.
Kiedy
organizm ma dość chromu, wykorzystuje skutecznie insulinę i
stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie.
Chrom
ułatwia także rozkład tłuszczów i białek. chrom jest uznawany
za niezbędny do życia składnik odżywczy, w odpowiednich ilościach
trudno dostępny z pożywienia, ponieważ 90% chromu jest tracone
podczas procesów przetwarzania i magazynowania żywności.
Za
braki chromu są odpowiedzialne m.in. takie przyczyny, jak:
wyjałowienie gleby i rafinowana żywność
I
teraz najciekawsze:
Matka
Natura schowała na kolczastym krzaku w owocach rokitnika w około
30-50 gramach 100% dziennej zalecanej dawki i Omega-7 i chromu...
W
rokitniku znajdują się substancje poprawiające nastrój (
serotonina,tryptofan ) które zmniejszają poziom stresu i są
zastrzykiem pozytywnej energii. Jak wiecie stres powoduje wydzielanie
adrenaliny, pod wpływem adrenaliny rośnie poziom glukozy we krwi...
Organizm domaga się cukru więc jemy co popadanie. Efekt uboczny -
to wzrost wagi i groźba zmian miażdżycowych. Cukrzyca gratis.
Jak
można wykorzystać rokitnika w walce z trądzikiem różowatym?
Rokitnik
to strażnik kondycji skóry.
Stosowany
może być z zewnątrz i od wewnątrz.
Bezpośrednio
do smarowania skóry najlepszy jest olej z rokitnika, mus się nie
nadaje a to ze względu, że na uszkodzonej skórze kwasy organiczne,
witamina C, może wywołać silne uczucie pieczenia.
Z
przeprowadzonych badań wynika, że za zatrzymanie wody w skórze,
tj. za powstrzymanie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL –
transepidermal water loss), odpowiedzialny jest między innymi ludzki
łój, czyli sebum. Kwas mega-7, obecny w sebum, reguluje jego skład.
Sebum
mające prawidłowy skład, swobodnie wypływa z gruczołów.
Niedobór
kwasu omega-7 w łoju prowadzi do wielu komplikacji i chorób.
Zbyt
gęsty łój może powodować zablokowanie gruczołów łojowych oraz
mieszków włosowych, a w zatkanym mieszku mogą rozwinąć się
bakterie (Propionibacterium acnes) wywołujące trądzik.
Nieprawidłowy
skład łoju zwiększa przeznaskórkową utratę wody. Może również
podrażniać naskórek, doprowadzając do jego zgrubienia i
zaburzenia prawidłowego funkcjonowania.
W
połączeniu ze złą dietą, stresem i wymienionymi czynnikami
zewnętrznymi może wywołać trądzik różowaty.
Ten
wpis to tylko namiastka tematu.
Walką
z ta dolegliwością to nie tylko stosowanie rokitnika jako głównego
oręża, konieczna jest zmiana wielu nawyków.
Rokitnik
- interakcje z lekami.
Zajadanie
się rokitnikiem albo różnymi przetworami z rokitnika może
spowolnić proces krzepnięcia krwi.
Zatem
przed zabiegami, operacjami należy odstawić rokitnika na 10-14 dni
przed terminem.
Przy
jednoczesnym zajadaniu się rokitnikiem i lekami zawierającymi: kwas
acetylosalicylowy czyli Aspiryna, klopidogrel ( Plavix ), diklofenak
( Voltaren, Cataflam, inne), ibuprofen (Advil, Motrin, inne)
naproksen (Anaprox, Naprosyn inne), dalteparyny ( Fragmin )
enoksaparyny ( Clexane ), heparyna , warfaryna ( Coumadin ) są
większe szanse na siniaki.
ROKITNIK można kupić TUTAJ
Aktualnie stosuję taki koktajl:
-sok pomidorowy - jako nośnik około 200-300ml
-80g musu z rokitnika
-10g kurkumy
-5g pieprzu cayenne
-szczypta czarnego pieprzu lub papryki
-sok pomidorowy - jako nośnik około 200-300ml
-80g musu z rokitnika
-10g kurkumy
-5g pieprzu cayenne
-szczypta czarnego pieprzu lub papryki
Do tego dla polepszenia smaku: olej rzepakowy lub lniany, może być szczypta soli.
W literaturze amerykańskiej można przeczytać, że norma antyoksydantów jaką powinniśmy dostarczyć dziennie to 5.000
Ile ma Koktajl Antyoksydacyjny Wielkich Mocy? Policzmy.
-sok pomidorowy to pomijalne ilości
-mus z rokitnika to 56.000
-kurkuma to 15.900
-cayenne to 1.967
-mus z rokitnika to 56.000
-kurkuma to 15.900
-cayenne to 1.967
Suma to 73.867. Gwarantuję, że taki koktajl dalej organizmowi "kopa".
Wielokrotnie się o tym przekonałem zwłaszcza w sezonie gryp.
Wielokrotnie się o tym przekonałem zwłaszcza w sezonie gryp.
Ważne:
dojście do takich ilości zwłaszcza cayenne i kurkumy powinno być poprzedzone testami na tolerancję tych przypraw w takiej ilości.
Co więcej zestaw kurkuma/pieprz czarny ( lub papryka ) to doskonała broń dostarczona dla organizmu w walce. Zawarta w czarnym pieprzu piperyna jest katalizatorem uwalniającym z kurkumy jeden z najpotężniejszych znanych antyoksydantów --->>>kurkumin<<<----
Kurkumin to związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku.
W przypadku niektórych raków, np. raka piersi, kurkumin wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony ze wspomnianymi czarnym pieprzem lub papryką. Papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające, że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminem.
ROKITNIK można kupić TUTAJ
Informacje
pochodzą ze strony FB ( rokitnik ) od Jacka Motylewskiego znającego
najlepiej temat prozdrowotnych właściwości rokitnika.
Żródło: Yang B, Wu Y, Liu Q, Wang B, Kang J, Wang J, Kallio H. In: Sing B, et al, eds. Sea buckthorn: a multipurpose wonder plant. Vol III. Advances in Research and Development. 2008.p. 268-271.
Żródło: Yang B, Wu Y, Liu Q, Wang B, Kang J, Wang J, Kallio H. In: Sing B, et al, eds. Sea buckthorn: a multipurpose wonder plant. Vol III. Advances in Research and Development. 2008.p. 268-271.
OdpowiedzUsuńW naszym prostym życiu Serce odgrywa bardzo specyficzną rolę. Teraz możesz uczynić swoje życie zdrowszym i nie ma tu miejsca na żadne kłopoty. Wszystko to jest możliwe przy pomocy AGBAZARA TEMPLE OF SOLUTION. Pomógł mi rzucić zaklęcie, które szybko leczy moje problemy z sercem. możesz również skontaktować się z nim pod adresem ( agbazara@gmail.com ) lub zadzwonić do LUB WhatsApp na numer +2348104102662 i wyleczyć wszystkie rodzaje choroby jego potężnym zaklęciem voodoo.