Agrest to
trochę zapomniany i niedoceniany owoc. Są przetwory z jabłek, truskawek, malin,
winogron, brzoskwiń, wiśni, a co z agrestem? Skąd w asortymencie braki tego
zielonego owocu? Może dlatego, że jest on tak krótko dostępny. Zbiory
przypadają jedynie na lipiec i sierpień, co oznacza, że trzeba ten czas dobrze
wykorzystać.
Owoce agrestu
to przede wszystkim źródło witaminy C. 200g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na
tą witaminę, która dba o odporność naszego organizmu, będąc jednocześnie silnym
przeciwutleniaczem. A jak już wiadomo, antyoksydanty to nasi przyjaciele,
ponieważ likwidując nadmiar wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się
skóry, chronią przed miażdżycą, nowotworami i wieloma innymi schorzeniami. Niekwestionowaną
zaletą agrestu jest to, że nawet przetworzony, nadal zawiera dużo witaminy
C.
Agrest
zawiera też sporo błonnika (3g na 100g) oraz kwasów (jabłkowy, cytrynowy),
przez co może być stosowany w przypadku problemów trawiennych, np. zaparć. Oprócz
tego kwas jabłkowy zakwasza mocz, dzięki czemu łatwiej jest zwalczyć infekcje
układu wydalniczego.
Agrest
polecany jest przy anemii, ponieważ zawiera żelazo, które w połączeniu z
witaminą C, podnosi jego przyswajalność w organizmie. Kolejnym pierwiastkiem
korzystnie wpływającym na nasze zdrowie jest potas (230mg na 100g),
zmniejszający ciśnienie krwi. Wśród minerałów obecnych w tym owocu nie może
zabraknąć magnezu, który poprawia pamięć, wspomaga koncentrację oraz koi nerwy.
Spożywanie agrestu redukuje poziom cholesterolu i uszczelnia naczynia
krwionośne, czyli przy okazji chroni przed miażdżycą oraz chorobami serca. Jest
również przydatny, jeżeli mamy w planie odkwaszanie organizmu.
Agrest ma
działanie moczopędne dzięki temu jest w stanie szybko oczyścić organizm z
toksyn.
Z uwagi na
niską kaloryczność (42 kcal na 100g), wysoką zawartość błonnika oraz
przyspieszanie przemiany materii ma on właściwości odchudzające (przy
regularnym spożywaniu). Jego niski
indeks glikemiczny (15) oraz obecność cukrów prostych, daje też zielone światło
dla cukrzyków.
To jeszcze
nie koniec zalet tych owoców. Mają działanie żółciopędne, co pomaga przy
problemach z wątrobą. Poza tym przy braku łaknienia pobudzają apetyt oraz
powodują lepsze przyswajanie pokarmu. Pomagają na artretyzm, reumatyzm,
zmniejszają ból przy stanie zapalnym jelit oraz żołądka. Agrest nalazł
również zastosowanie w świecie kosmetyków – głównie dzięki dużej ilości
antyoksydantów. Coraz większą popularność zyskuje maseczka z agrestu, która
wygładza i rozświetla cerę.
Jak widać, te małe owoce krzewu mają duże możliwości lecznicze, oczyszczające
i odchudzające. Lato trwa, pogoda dopisuje, dlatego korzystajmy z tego
zielonego dobrodziejstwa, póki można :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz