Zieloną herbatę znamy, pijemy, kojarzymy głównie z
odchudzaniem. Ma ona jednak o wiele więcej zalet. Na właściwości lecznicze
pracują liczne minerały i mikroelementy (żelazo, fluor, wapń, cynk, mangan,
miedź, potas) oraz witaminy (A, z grupy B, C, E, K, P). Zielona herbata zawiera
także związki garbnikowe, białkowe, lecytynę, teobrominę, teinę, aminokwasy
oraz flawonoidy. Wszystkie te składniki sprawiają, że zielona herbata ma
działanie prozdrowotne. A mianowicie…
Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne:
- zapobiega próchnicy oraz paradontozie (można ją
stosować jako płukankę do ust),
- powstrzymuje powstawanie bakterii w układzie trawiennym,
- wspomaga leczenie w przypadku zapalenia spojówek
(przemywanie).
Działanie pobudzająco-relaksujące:
Sprzeczność? Nie do końca. Okazuje się, że właściwości
pobudzające posiada
jedynie świeży napar, krótko parzony (max. 3 minuty).
Wysoka zawartość teiny stymuluje mózg i ciało do działania, niweluje zmęczenie
i senność. Natomiast herbata parzona dłużej bądź drugi raz zalana, ma
właściwości uspokajające i relaksacyjne.
- ma właściwości moczopędne, co przekłada się na szybsze
pozbywanie się toksyn z organizmu,
- przeciwdziała cellulitowi, likwidując toksyny i
wygładzając skórę,
- przyspiesza produkcję soków trawiennych,
- pomaga w odchudzaniu, spowalniając absorbowanie
tłuszczów z jedzenia i przyspieszając metabolizm oraz spalanie tkanki
tłuszczowej.
Dietetycy zalecają spożywanie zielonej herbaty podczas
kuracji odchudzającej, ponieważ uzupełnia ona powstałe w wyniku diety braki
witamin i składników mineralnych.
Zielona herbata poprawia również układ krążenia: obniża
ciśnienie krwi, hamuje odkładanie się „złego” cholesterolu, powstrzymuje tworzenie się zakrzepów,
wzmacnia naczynia krwionośne. Te właściwości lecznicze dowodzą, że napar nadaje
się dla osób zagrożonych chorobami serca (zawał, udar, choroba wieńcowa,
nadciśnienie). Ostatnie badania wykazały, że herbata, dzięki dużej ilości
mocnych antyoksydantów (m.in. garbników), może mieć działanie
przeciwnowotworowe. Dotyczy to zwłaszcza raka skóry, gdyż naukowcy dowiedli, że
regularne spożywanie zielonej herbaty redukuje ryzyko jego wystąpienia.
Zieloną herbatę można parzyć wielokrotnie. Pasjonaci
uważają nawet, że pierwsze zalanie jest najmniej wartościowe i najlepiej je
wylać. Należy pamiętać, że raz zaparzone liście herbaty posłużą maksymalnie 12
godzin. Po upływie tego czasu zaczną rozwijać się grzyby. Nie powinno się oczywiście przesadzać z liczbą wypitych
filiżanek. Maksymalna ilość to 4-5 dziennie, najlepiej po zjedzonym posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz