Rozpoczął się
truskawkowy sezon. Będzie on trwał ok. 3 miesięcy także z uwagi na właściwości
odżywcze i zdrowotne truskawek, warto ten czas dobrze wykorzystać.
Truskawki to
przede wszystkim źródło witaminy C, zawierają jej więcej niż owoce cytrusowe. W
100 gramach znajduje się 60 mg witaminy C, czyli minimalne dzienne
zapotrzebowanie. Pozostałe witaminy: A, E oraz z grupy B - występują w niewielkiej ilości. Obecne są
również mikro i makroelementy. Na czele znajduje się potas (w 100g = ok.
160mg), fosfor (ok. 24mg), wapń (ok. 16mg) oraz magnez (ok. 13mg). Pierwiastki
o niższych wartościach to żelazo, cynk oraz sód.
Wapń i fosfor
odpowiadają za mocne kości oraz zęby, natomiast magnez wzmacnia mięśnie i
korzystnie wpływa na pracę mózgu. Duża zawartość witaminy C powoduje lepsze przyswojenie się żelaza,
które przeciwdziała anemii. Truskawki mają także fitocydy – to bardzo istotny
składnik o działaniu bakteriobójczym, stosowany w przypadku zapalenia jamy
ustnej. Te czerwone owoce polecane są przy
schorzeniach reumatycznych i artretycznych. Wspomagają produkcję żółci, stąd
poprawiają pracę wątroby oraz woreczka żółciowego.
Truskawki
obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ciśnienie krwi oraz zwiększają
produkcję czerwonych krwinek. Mają właściwości odchudzające, gdyż poprawiają
przemianę materii i redukują wchłanianie się tłuszczu. Dodatkowo są małokaloryczne, w 100
gramach jest jedynie około 30 kalorii, stąd można je jeść do woli – oczywiście
bez cukru i bitej śmietany :-)
Ich skład to w 90% woda, działają moczopędnie, dzięki czemu nerki lepiej
funkcjonują, a organizm szybciej pozbywa się toksyn. Oprócz tego zawierają
błonnik, który przyspiesza pracę jelit i daje poczucie sytości. Wszystkie te
czynniki powodują spadek wagi ciała. Badania wykazały również ich działanie
przeciw cellulitowi. Truskawki wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym, po
spożyciu dają energię na długi czas, a co ważne, mogą je jeść osoby chore na
cukrzycę. Kolejną
zaletą są zawarte w truskawkach przeciwutleniacze. Hamują one proces starzenia
się skóry oraz dbają o kondycję naszego mózgu, zwłaszcza pamięci.
Na koniec jeszcze
kilka informacji praktycznych:
- nie moczymy
truskawek, tylko opłukujemy pod bieżącą wodą,
- szypułki
odrywamy tuż przed samym zjedzeniem,
- nie należy
przechowywać zerwanych truskawek dłużej niż jeden dzień,
-
niesprzyjające warunki pogodowe, takie jak np. deszcz i zbyt niskie temperatury
mogą obniżyć wartości odżywcze owoców,
- truskawki mogą powodować
reakcje alergiczne, nie powinni ich spożywać uczuleni na salicylany,
- owoce kupujemy ze sprawdzonego
źródła, nikt nie chce przecież jeść pestycydów. Najlepiej, jeżeli jest taka
możliwość, zagospodarować grządkę w swoim ogródku. Nawet niewielka ilość krzaczków
może dać obfite zbiory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz