Kakao to
jeden ze smaków dzieciństwa. Słodki, czekoladowy napój, dobry zarówno na
ciepło, jak i na zimno, z mlekiem, z wodą, z płatkami… Dziś wiem, że niewiele
to miało wspólnego z prawdziwym, prozdrowotnym kakao.
Kakao to
zmielone ziarno kakaowca. Jest przede wszystkim źródłem magnezu, który
odpowiada za sprawność umysłu, zdrowe serce, prawidłową pracę mięśni i mocne
kości. Dodatkowo ma działanie uspokajające, ukoi nerwy w sytuacjach stresowych.
Można je polecić kawoszom, aby uzupełnili nieco swoje braki Mg w organizmie. Kakao
zawiera także cynk i żelazo. Pierwiastki te w połączeniu z magnezem usprawniają
układ krwionośny – krew przepływa szybciej, co zapobiega miażdżycy. Oprócz tego
cynk wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie,
natomiast żelazo zwiększa wytwarzanie hemoglobiny, co jest istotne w przypadku
osób borykających się z anemią. Ostatnim
minerałem, który występuje w dość dużych ilościach, jest chrom, odpowiadający
za utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Pozostałe mikroelementy to: wapń, mangan i fosfor. Wszystkie wyżej wymienione pierwiastki powodują, że
kakao poprawia pamięć, wspomaga koncentrację, polepsza nastrój oraz niweluje
zmęczenie. Stąd idealnie nadaje się dla osób uczących się, przepracowanych i żyjących
w stresie.
Kakao zawiera również witaminy (A, B, E), polifenole,
fenyloetyloaminę oraz flawonoidy. Wysoka ilość flawonoidów to dla nas bardzo
dobra wiadomość, gdyż są one naturalnymi przeciwutleniaczami. Dzięki nim
wolniej się starzejemy, mamy lepszą odporność organizmu, a także posiadamy
ochronę antynowotworową. Ostatnie badania wykazały, że odnosi się to zwłaszcza
do raka jelita grubego. Właściwości te sprawiły, że kakao na stałe zostało
wprowadzone w świat kosmetyki. Kremy na bazie tego składnika charakteryzują się
działaniem nawilżającym, tonizującym oraz antyoksydacyjnym. Nadają się przede
wszystkim do cery suchej.
Kakao, podobnie jak gorzka czekolada, jest świetnym
afrodyzjakiem. Nie tylko pobudza, poprawiając krążenie, ale też zwiększa poziom
serotoniny, przez co czujemy się szczęśliwsi.
Należy pamiętać, że opisane
właściwości nie dotyczą słodzonego i sztucznego kakao instant, które kupujemy w
marketach. Naturalne kakao jest gorzkie i do jego smaku trzeba się
przyzwyczaić. Oczywiście można je posłodzić, powinno się jednak unikać białego
cukru, substytutem niech będzie brązowy cukier lub miód. Dodatkowo można dodać
wanilii, chili, cynamonu czy kardamonu. Nie jest łatwo kupić prawdziwe kakao.
Przy wyborze trzeba się kierować procentową zawartością kakao – im więcej, tym
lepiej. Nie powinno ono zawierać dodatków, zwłaszcza cukru. Etykieta wszystko
powie.
Na koniec
jeszcze ciekawostka: mleko „zabija” ponad połowę leczniczych właściwości kakao
(zwłaszcza mleko od krowy), w związku z tym lepiej zamienić je na wodę. Podawane z wodą ma inny smak niż z mlekiem. Czy lepszy? Osądźcie sami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz