Ostatnimi czasy coraz głośniej mówi się o
zaletach kaszy jaglanej. I nie jest to temat poruszany jedynie wśród
bezglutenowców, kaszę zaczynają doceniać wszyscy świadomi konsumenci. Powstaje ona z prosa i jest uznawana za
najstarszą i najzdrowszą z rodziny kasz. Stanowi źródło białka, żelaza, miedzi
oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Sporo zawiera również lecytyny oraz
witaminy E, te dwa składniki poprawiają pamięć i koncentrację, stąd zalecana
jest dla uczących się lub pracujących umysłowo. W swoim składzie ma jeszcze
krzemionkę, która korzystnie wpływa na skórę, włosy oraz paznokcie. To jeszcze
nie koniec, ponieważ są w niej przeciwutleniacze, które likwidują wolne
rodniki, co opóźnia proces starzenia się organizmu.
Jak już wcześniej wspomniałam, kasza jaglana
jest bezglutenowa, nie uczula, więc może stanowić podstawę diety u osób
cierpiących na celiakię. Nadaje się dla dzieci i seniorów, gdyż jest
lekkostrawna, a z uwagi na wysoką ilość
żelaza jest polecana dla kobiet w ciąży i anemików.
Kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza,
że przyspiesza trawienie oraz neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku. Ma wiele
właściwości zdrowotnych, m.in.:
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- działa antywirusowo,
- likwiduje nadmiar śluzu w przypadku mokrego
kaszlu i kataru,
- wspomaga przemianę materii,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- oddziałuje leczniczo na żołądek, jelita,
nerki oraz trzustkę,
- niemal natychmiast likwiduje zgagę,
- wzmacnia i pobudza organizm.
Kasza jaglana daje poczucie sytości na długo,
ponieważ jej składniki wolno przenikają do krwi, co skutkuje długotrwałą
dostawą energii. Także mimo iż jest dość kaloryczna (100 gram = 350 kcal), to
niekoniecznie trzeba z niej rezygnować, będąc na diecie. Kaszę tą można
przyrządzać na wiele sposobów, smakuje zarówno na słono jak i na słodko, w
Internecie można znaleźć mnóstwo kombinacji. Warto zatem wprowadzić ją do menu.
Nie powinni jej jedynie spożywać cukrzycy, ponieważ podnosi poziom cukru we
krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz