Nieźle byłam
zdziwiona, kiedy w dzieciństwie Babcia poprosiła mnie o zerwanie i
przyniesienie dużej ilości płatków róż. Myślałam, że to żart. Jak to? Mam
pozbawić tak piękny kwiat jego najważniejszych części? Okazało się, że jeżeli
chcę w Tłusty Czwartek jeść pączki z konfiturą różaną, to nie mam wyjścia :) Jeszcze większe było moje zdumienie, kiedy
później mieliłam te płatki w maszynce, do której zawsze wkładałam mięso… Od tej
pory wiem, że kwiaty są jadalne i to nie tylko róże.
Choć wydaje
się to dość innowacyjnym pomysłem, jedzenie kwiatów ma mnóstwo zwolenników. Są
one nie tylko piękne i kolorowe, ale też smaczne i obfitujące w witaminy.
Oczywiście nie wszystkie, także zanim zdecydujemy się na kwiatową ucztę, trzeba
zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.
Po pierwsze
trzeba znać się na rodzajach kwiatów, żeby umieć je rozróżnić. Najlepszym
rozwiązaniem jest założenie własnego ogródka z wyłącznie jadalnymi kwiatami.
Można je hodować nawet w doniczce na balkonie. Okres siania: od kwietnia do
lipca. Wówczas mamy nad nimi kontrolę, wiemy, że nie były nawożone, pryskane,
itp. Jest to pewne źródło, co jest bardzo ważne, bo daje nam gwarancję, że się
nie otrujemy. Innym sposobem jest zbieranie kwiatów dziko rosnących. Muszą
jednak pochodzić z obszarów mało zanieczyszczonych, rosnąć z dala od drogi,
a i tak nie mamy pewności czy np. nie obsikał ich pies. Stąd lepiej polegać na
własnej uprawie. Latem, jadalne kwiaty powinny być dostępne w sprzedaży na
targach warzywnych, także jeżeli mamy zaufanego ogrodnika to możemy się u niego
zaopatrzyć. Nie kupujemy też kwiatów w kwiaciarni, przynajmniej wtedy, kiedy mamy
zamiar je zjeść.
Przejdźmy więc
do meritum, oto najpopularniejsze jadalne kwiaty oraz ich krótki opis:
1. Pelargonie – jej płatki charakteryzują się delikatnym cytrynowym smakiem i zapachem. Zastosowanie: do herbaty, do dekoracji, jako dodatek do ciast i ciasteczek.
1. Pelargonie – jej płatki charakteryzują się delikatnym cytrynowym smakiem i zapachem. Zastosowanie: do herbaty, do dekoracji, jako dodatek do ciast i ciasteczek.
2. Stokrotki pospolite – płatki mają lekko
miętowy smak. Zastosowanie: do sałatek lub jako ozdoba deserów, tortów itp.
3. Kwiaty cukinii i dyni – doskonałe do
smażenia w jajku i bułce tartej oraz cieście naleśnikowym.
4. Nagietek lekarski – płatki o kolorze pomarańczowo-złocistym, przydatne są zarówno jako
świeże, jak i suszone. Zastosowanie: barwi ryż na żółto, dodatek do ryb, zup,
sałatek, sosów, wyostrza smak jogurtów, sera i masła, nadając im jednocześnie
ładny kolor. Oprócz tego wytwarza się z niego maść leczniczą.
5. Róża – każda z jej odmian jest jadalna.
Na bazie płatków powstają perfumy, olejki oraz woda różana. Zastosowanie:
konfitury; do dekoracji deserów, sałatek, tortów, lodów i napoi.
6. Cytryna – jej kwiaty to doskonały
dodatek do herbaty, a także do potraw charakterystycznych dla kuchni
orientalnej.
7. Ogórecznik lekarski – jego małe
niebieskie kwiaty mają smak ogórka, jak sama nazwa wskazuje :) Oprócz tego obfitują w
kwas tłuszczowy GLA. Zastosowanie: kandyzowanie; do sałatek, deserów i innych
przekąsek, jako dekoracja do drinków, efektownie wygląda też zamrożony w
kostkach lodu.
8. Hibiskus – jego kwiaty mają posmak
cytryny. Zastosowanie: napar herbaciany; dekoracja różnego rodzaju potraw.
9. Fiołek
trójbarwny – charakteryzuje
się słodko-cierpkim smakiem, gdyż zawiera w sobie dużo witaminy C. Kwitnie na
wiosnę. Zastosowanie: dekoracja przystawek, sałatek, deserów i drinków.
10. Bratek – znany jako odtruwacz
organizmu. Działa moczopędnie, reguluje przemianę materii oraz wzmacnia
naczynia krwionośne. Zastosowanie: do sałatek, zup, serów, potraw
wegetariańskich, zamrożony w kostkach lodu lub do udekorowania wypieków. Można
również zrobić z niego herbatkę, która poprawia cerę i jest zalecana w
przypadku trądziku młodzieńczego.
11. Goździk – wszystkie odmiany nadają
się do spożycia, ale tylko płatki. Zastosowanie: polecany jako dodatek do
sałatek, zup, kanapek, deserów oraz napoi.
12. Liliowce – cechują się chrupiącymi płatkami o słodkawym posmaku. Są
charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Zastosowanie: smażenie w woku, dodatek
do zup i sałatek. Uwaga! Tu nie chodzi o
lilie!
13. Nasturcja większa – w smaku podobna do rzeżuchy, delikatnie pikantna. Jest bogata w
błonnik, sole mineralne i zawiera olejki eteryczne. Działa antybakteryjnie,
używana przy zakażeniu dróg moczowych oraz oddechowych. Zastosowanie: idealna
do sałatek, serów, jajek, zup, w dekoracji przekąsek oraz potraw mięsnych i
rybnych. Nasturcję łatwo wyhodować nawet w doniczce.
14. Koniczyna łąkowa – każda odmiana
jest jadalna. Zastosowanie: do ryżu, dań mięsnych oraz sałatek.
15. Lawenda wąskolistna – płatki
współgrają z sokiem ananasowym, a także nadają aromat ciastom z owocami i
kruchym ciasteczkom.
16. Pierwiosnek
lekarski – kwiaty charakteryzują
się słodkim smakiem, łatwo go wyhodować w doniczce. Zastosowanie: doskonale
pasuje do deserów i sałatek.
17. Aksamitka wąskolistna – cechuje ją
ostry, cytrynowy smak. Zastosowanie: do sałatek i różnorodnych dań.
Jadalnych kwiatów jest o wiele więcej, powstały nawet specjalne przepisy na kwiatowe potrawy. Jeśli zdecydujesz się na przygodę w kuchni z kwiatami, to nigdy nie zapominaj o środkach ostrożności. Podczas hodowli nie stosuj żadnych środków. Jeżeli jesteś alergikiem, upewnij się, czy Ci to nie zaszkodzi. Przed użyciem myj kwiaty, a gdy nie masz 100% pewności czy to właściwy kwiat to go nie jedz tylko wstaw do wazonu. Oto niektóre, najczęściej spotykane kwiaty trujące: azalia (rododendron, różanecznik), chryzantema, barwinek, hortensja, hiacynt, groszek pachnący, glicynia, irys, jaskier, kaczeniec, konwalia, krokus jesienny, naparstnica, narcyz, oleander, powojnik, zawilec, żonkil. Od tych kwiatów trzymamy się z dala, niech sobie spokojnie rosną. Nie używamy ich również do dekorowania! A wracając do kwiatów jadalnych, to pozostaje mi życzyć smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz