Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 1 pęczek natki z pietruszki
- 1 mała cukinia
- 100 g orzechów włoskich
- 2 szklanki konserwowej ciecierzycy
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 2 szklanki czarnych, drylowanych oliwek
- 2 szczypty soli himalajskiej
- 3 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
- 4 łyżki suszonego oregano
- 5 łyżek oliwy z oliwek plus do skropienia dania
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa.
- Natkę pietruszki i orzechy drobno siekamy.
- Oliwki kroimy w półplasterki, suszone pomidory w paski, a cukinię w drobną kostkę.
- Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę.
- Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku suszone oregano, słodką paprykę w proszku i w razie potrzeby sól himalajską.
- Do tak przygotowanych warzyw dodajemy odcedzony makaron i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
- Dokładnie mieszamy.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, skropione oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!
Przepis wykonała Aneta Klimecka, pasjonatka gotowania, prowadziła warsztaty life cooking w ramach śniadań na trawie, mistrzyni kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".
Serdecznie zapraszamy także na jej blog "Moja smaczna kuchnia" w którym znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów:
LINK:
http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2016/09/penne-z-ciecierzyca-suszonymi_15.html
Serdecznie zapraszamy także na jej blog "Moja smaczna kuchnia" w którym znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów:
LINK:
http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2016/09/penne-z-ciecierzyca-suszonymi_15.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz