Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu
do posypania deseru:
- 2 łyżeczki garście suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.
- Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy wiórki kokosowe i stopniowo, podczas miksowania, tyle mleka, aby powstała jednolita masa o konsystencji budyniu.
- Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami kokosowymi.
- Orzechy włoskie, dla wydobycia smaku, najlepiej podprażyć na suchej patelni.
- Pudding można podać polany łyżką syropu malinowego, dostępnego w ofercie ecoshop.com.pl tłoczonego ze świeżych malin, z dodatkiem cukru trzcinowego. Ma bardzo dobry skład, na 70% malin 30% cukru trzcinowego.
Życzymy Smacznego!
Przepis po raz kolejny wykonała Aneta Klimecka, pasjonatka gotowania, prowadziła warsztaty life cooking w ramach śniadań na trawie, mistrzyni kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".
Serdecznie zapraszamy także na jej blog "Moja smaczna kuchnia" w którym znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów:
Serdecznie zapraszamy także na jej blog "Moja smaczna kuchnia" w którym znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz