Dzięki licznym badaniom, jakim został poddany olej kokosowy, wiemy dziś, że wszystkie obawy, jakie wobec niego żywiliśmy, były niesłuszne.
Tłuszcz ten to skarbnica zdrowia!
Olej kokosowy - na zdrowie:
Ilość korzyści zdrowotnych związanych z używaniem tłuszczu kokosowego jest niezliczona, a kolejne badania jeszcze bardziej wydłużają tę długą listę. Wymienić jednak można kilka najważniejszych:
- olej ten wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze (hamuje m.in. rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchniczy oraz jest nieprzejednany w walce z gronkowcem złocistym, będącym przyczyną wielu dolegliwości skórnych, jak egzema, uczulenia, wysypka),
- oczyszcza organizm z toksyn,
- hamuje rozwój takich chorób mózgu, jak Alzheimer czy choroba Parkinsona (dzięki zwiększonej produkcji ciał ketonowych w mózgu),
- wspomaga gojenie ran,
- oczyszcza zatoki, uwalnia organizm od toksyn
- żuty lub ssany poprawia odczuwanie smaków i stan jamy ustnej (likwiduje brzydki zapach, rozwiązuje problem krwawiących dziąseł). Takie jego zastosowanie pozwala też na uzyskanie śnieżnobiałego uśmiechu!
Olej kokosowy – kosmetyka:
Tłuszcz kokosowy znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Wsmarowywanie go w głowę to naturalna broń w walce z problemem łupieżu i suchych włosów, natomiast stosowany bezpośrednio na skórę nawilża i działa bakteriobójczo.
Używany jest też do demakijażu, w celu złagodzenia objawów atopowego zapalenia skóry, a zmieszany z brązowym cukrem świetnie sprawdza się w roli peelingu.
Kobiety mające problem z cellulitem chwalą sobie skuteczność oleju kokosowego w walce z tą częstą przypadłością (jedynym minusem jest jego nienajlepsza wchłanialność, przez co zabieg zajmuje trochę czasu).
Olej kokosowy na odchudzanie:
Trójglicerydy średniołańcuchowe (medium-chain triglycerides), które są zawarte w tym tłuszczu, po dostaniu się do organizmu nie są metabolizowane jak cząsteczki innych olejów – zamiast przeobrazić się w tkankę tłuszczową wyzwalają energię. Oznacza to, że olej kokosowy nie tylko nie sprzyja przybieraniu na wadze, ale przyczynia się do szybszego zrzucania zbędnych kilogramów!
To nie wszystko: olej kokosowy jest też niezwykle sycący, dzięki czemu potrawa wykonana z jego użyciem na długi czas zaspokaja głód i zmniejsza chęć sięgania po przekąski.
Wyniki badań opublikowanych w magazynie medycznym „Lipids” wskazują także, że tłuszcz tego pochodzenia podnosi w organizmie poziom korzystnego cholesterolu (high density lipoproteins) kosztem szkodliwego (low density lipoproteins).
Oczywiście, jak ze wszystkim, tak i z olejem kokosowym nie powinniśmy przesadzać, dlatego zaleca się, by jego dzienna porcja nie przekraczała 30 ml.
Olej kokosowy a trening:
Wspomniane już średniołańcuchowe trójglicerydy przemieniane są w procesie metabolicznym na łatwo przyswajalną energię, dając istny zastrzyk paliwa potrzebnego do wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych. Ci miłośnicy sportu, którzy znajdują się aktualnie na etapie redukcji tkanki tłuszczowej, skorzystają z kolei na odchudzających właściwościach oleju kokosowego.
Pamiętaj!
Popularność oleju kokosowego sprawiła, że dziś można znaleźć go w większości supermarketów, a nawet w niektórych małych, osiedlowych sklepikach. Niestety, nie każdy jest wart swojej ceny.
Wybierając, należy zwrócić uwagę na sposób produkcji. Tzw. „tłuszcz bezwonny” to w rzeczywistości tłuszcz rafinowany, a więc pozyskiwany z użyciem chemicznych środków, które przy okazji oczyszczania go z osadów, odbierają mu także wiele substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Jeśli decydujesz się więc na olej kokosowy, sięgaj po nieco droższy, ale zdrowszy olej nierafinowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz