Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego.
Smakuje trochę jak szparagi, a wyglądem przypomina oset :)
Smakuje trochę jak szparagi, a wyglądem przypomina oset :)
Ale już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe.
Jest wyjątkowo niskokaloryczny, bo w 100 g jest tylko 47 kcal.
Ma bardzo mało tłuszczu, ale całkiem dużo błonnika. Więc jest idealny dla odchudzających się, choć oczywiście nie tylko!
Jest wyjątkowo niskokaloryczny, bo w 100 g jest tylko 47 kcal.
Ma bardzo mało tłuszczu, ale całkiem dużo błonnika. Więc jest idealny dla odchudzających się, choć oczywiście nie tylko!
Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.
Posiadają także wiele antyoksydantów, między innymi rutynę, kwas galusowy, luteolinę, kwas chlorogenowy, sylimarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają proces starzenia,ale i hamują produkcję komórek nowotworowych!
Jak przyrządzić karczochy?
- Trzymając kwiat za płatki należy dociąć łodygę znajdującą się nad nasadą.
- Następnie odciąć zewnętrzne twarde liście oraz przyciąć zdrewniałe końcówki liści bocznych.
- Odciąć czubek kwiatostanu na wysokości ~ 1/3 karczocha.
- Przekroić na pół, a za pomocą noża usunąć wewnętrzną włochatą cześć.
Oczyszczone warzywo włożyć do zimnej wody z sokiem cytrynowym,aby nie ściemniało.
Karczochy zanurzamy w wodzie (na 1 karczocha przypada 1 litr wody).
Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, do momentu aż będą miękkie (~35 min).
Ugotowanego karczocha można podawać np z sosem vinegret.
My uwielbiamy także Pesto z karczocha.
Jest kapitalne do klusek, grzanek, kanapek, zamiast majonezu, do jajecznicy czy grilowanych potraw.
Wartość odżywcza karczocha na 100 g:
Wartość energetyczna (kcal) 47
Karczochy są świetne na dolegliwości trawienne, zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha.
Jedzenie ich wzmaga produkcję soków żołądkowych i śliny, co ułatwia trawienie i zapobiega problemom.
Zatem...Smacznego :)
Jedzenie ich wzmaga produkcję soków żołądkowych i śliny, co ułatwia trawienie i zapobiega problemom.
Zatem...Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz