Na triphalę trafiłam całkiem przypadkiem w
jednym ze sklepów zielarskich i na tyle wzbudziła moje zainteresowanie, że
postanowiłam szerzej się jej przyjrzeć. Triphala pochodzi z Indii, gdzie od
wieków jest stosowana jako lek w medycynie naturalnej. Używa się jej przede
wszystkim przy problemach z układem trawiennym. Jest to kompilacja trzech
owoców o niełatwych do zapamiętania nazwach, a mianowicie: Haritaki (Harada),
Bibhitaki (Behada) oraz Amalaki (Amla). Każda z tych roślin odpowiada za różne
części naszego ciała. Haritaki działa rozkurczowo, przez co zmniejsza ból w
przypadku skurczy jelit oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Z uwagi na te
właściwości, stosowany jest w chorobach sercowych, układu krążenia i jelit
(zarówno grubego, jak i cienkiego). Bibhitaki wspomaga pracę wątroby, serca
oraz płuc. Beheda, dzięki zawartości oleju linoleinowego obniża poziom tzw.
„złego” cholesterolu (LDL), podwyższając jednocześnie „dobry” cholesterol
(HDL). Z tego względu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby
wieńcowej. Ostatni składnik mieszanki to
Amalaki. Jest źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy oraz karotenu. Właściwościami
zbliżona jest do Bibhitaki, bowiem poprawia funkcjonowanie serca, wątroby,
żołądka oraz płuc. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, podnosi
odporność organizmu. Wszystkie trzy razem tworzą doskonałą kompozycję, która:
1.
Likwiduje
zaparcia i jednocześnie znosi biegunki.
2.
Oczyszcza
i odtruwa organizm (zwłaszcza jelito grube, wątrobę i krew).
3.
Przyspiesza
perystaltykę jelit, co ułatwia trawienie.
4.
Poprawia
absorbowanie substancji odżywczych.
5. Obniża
ciśnienie tylko w przypadku nadciśnienia (u osób z dobrym ciśnieniem nie
nastąpi żadna reakcja).
6.
Znosi
kurczowe bóle jelit.
7. Przyspiesza
regenerację nabłonka, który wyściela
układ pokarmowy.
8.
Pomaga w
wydalaniu kamieni nerkowych z dróg moczowych.
9.
Tonizuje i
oczyszcza przewód pokarmowy.
10.
Intensyfikuje
odpływ żółci.
11. Ma
działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
12.
Wspomaga
odchudzanie.
13. Opóźnia
proces starzenia się organizmu (wzmacnia włosy, poprawia wzrok).
Triphala zalecana jest w przypadku zespołu jelita
drażliwego oraz w innych chorobach jelita grubego (zwłaszcza przy wrzodziejącym
zapaleniu i uchyłkowatości jelita - Diverticulosis). Oprócz tego, wymienione wyżej
właściwości zdrowotne wskazują na zastosowanie tego środka podczas: zaparć,
biegunek, wzdęć, zgagi, niestrawności, nadciśnienia, nadwagi, niskiej
odporności i innych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Środek występuje w postaci kapsułek, soku lub
proszku. Najskuteczniejszy jest sok (syrop), co przekłada się także na jego
cenę. Dawkowanie oraz skład odczytujemy z ulotki bądź etykiety, bowiem jak
wiadomo produkt produktowi nierówny, i choć nie jest to jeszcze popularny i
znany preparat to można się natknąć na jego podróbki. Czas kuracji, aby
przyniosła efekty to przynajmniej 30 dni.
Ta indyjska naturalna mieszanka, odpowiednio stosowana jest w stanie
poprawić i wyregulować pracę naszego organizmu. Produkt nie nadaje się jedynie
dla dzieci do lat 12, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz