O prozdrowotnych właściwościach miodu słyszał
już każdy. Okazuje się jednak, że pszczoły przygotowały dla nas coś jeszcze
lepszego, a mianowicie… pyłek kwiatowy. Cóż to takiego? To pył zgromadzony
przez pszczoły prosto z kwitnących roślin. Przybiera on postać małych kulek i w
tej formie jest transportowany do ula. Jedna taka kuleczka zawiera blisko 100
tys. ziarenek pyłków z przeróżnych roślin, również leczniczych. Zebrany i wysuszony
przez hodowców pszczół, stanowi bardzo wartościowe źródło składników
odżywczych, zawiera ok. 200 różnych związków. Na czele tabeli znajduje się
białko, witaminy z grupy B, witamina A, C, E i P. Spośród składników
mineralnych obecny jest wapń, potas, selen, fosfor, cynk, magnez, mangan, sód,
krzem, żelazo oraz miedź. Reszta to tłuszcze, węglowodany oraz fitohormony
(hormony roślinne), enzymy i koenzymy, które poprawiają przemianę materii. 100g
pyłku kwiatowego to ok. 340 kcal. Na szczególną uwagę zasługuje obecność
wapnia, żelaza i witaminy C. Wapń w tej postaci bardzo dobrze się przyswaja,
zapewnia większą dawkę niż jogurt czy twarożek (100g to ok. 170 mg). Z kolei
witaminy C jest więcej niż np. w kapuście. Żelazo, podobnie jak wapń
charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, porównywalną do wątróbki.
Pyłek kwiatowy, zwany również pszczelim, ma
niezwykle szeroką ofertę leczniczą. Oto kilka najważniejszych pozycji:
1.
Niweluje
zmęczenie, wspomaga koncentrację, dodaje energii.
2.
Pomaga w
leczeniu niedokrwistości.
3.
Wzmacnia
odporność organizmu.
4.
Obniża
poziom cukru we krwi.
5.
Pobudza
apetyt (w anemii).
6. Działa
detoksykacyjnie – przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu (nikotyny, alkoholu,
kofeiny, itp.)
7. Poprawia
nastrój, koi nerwy, regeneruje system nerwowy, przeciwdziała depresji.
8.
Hamuje
rozwój miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom.
9. Obniża
ciśnienie, wspomaga leczenie zaburzeń krążenia, zalecany w czasie
rekonwalescencji po zawale serca.
10. Wspomaga
procesy trawienne, reguluje metabolizm,
przeciwdziała zaparciom, biegunce, stosowany przy wrzodach. Dodatkowo ochrania
i oczyszcza wątrobę, a w przypadku uszkodzenia (np. lekami, alkoholem),
przyspiesza jej regenerację.
11.
Wyostrza
wzrok, dzięki sporej zawartości witaminy A oraz witaminy B2.
12.
Pomaga w
walce z prostatą.
13.
Działa
przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo.
14.
Odżywia i
odmładza skórę.
15.
Zwalcza
katar sienny i łagodzi objawy astmy.
Pyłek kwiatowy polecany jest osobom, po różnych
chorobach, ciężko pracującym oraz niezdrowo się odżywiającym, ponieważ
spożywanie pyłku umożliwia szybkie uzupełnienie brakujących pierwiastków w
organizmie. Unikać go powinni jedynie uczuleni na produkty pochodzenia pszczelego.
Pozostali mogą bez obaw korzystać z możliwości apiterapii, bo tak się ona
fachowo nazywa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz