PRZEPIS:
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 3 szklanki startej cukinii
- 150g płynnego oleju kokosowego lub 150g roztopionego masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki (pszennej typ 550 lub inna ulubiona) lub około połowę mniej mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka żurawiny,rodzynek lub innych bakalii, np. morele, daktyle, figi suszone
- 4 łyżki mleka (niekoniecznie)
Cukier zmiksować z jajami i wanilią. Dodać cukinie i olej kokosowy (lub roztopione masło), sodę i wymieszać. Następnie mąkę i przyprawy i wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać mleko). Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
Piec w rozgrzanym piekarniku ~ 45-60min w 175 stopniach.
Większość składników można kupić tutaj:
mąka pszenna: http://www.ecoshop.com.pl/maka-makaron/892-maka-pszenna-typ-550-bio-1-kg-bio-planet-5907814660121.html
olej kokosowy: http://www.ecoshop.com.pl/oleje-oliwy/1003-olej-kokosowy-extvirgin-bio-400ml-bio-planete-4260355580572.html
wanilia i cynamon: http://www.ecoshop.com.pl/1636-dania-sosy-przyprawy
Nie zapomnijcie dać znać jak smakowało. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz