Co wiemy o gorzkiej czekoladzie? Na pewno to,
że jest najzdrowszym rodzajem spośród wszystkich pozostałych. I wbrew nazwie,
wcale nie jest taka gorzka, stopień jej cierpkości zależy od ilości kakao. Im
więcej, tym bardziej gorzko. Zazwyczaj jest to około 50-60% - taka zawartość
utrzymuje jeszcze delikatny, słodki smak. Dopiero czekolady mające powyżej 70%
kakao są naprawdę gorzkie, co może niektórych zniechęcić do jej spożywania. Kto
nie jadł, niech spróbuje :)
Przyjrzyjmy się zatem wartościom odżywczym
czekolady, aby dowiedzieć się, co sprawia, że jest ona taka zdrowa.
Oprócz węglowodanów, zapewniającym energię,
czekolada zawiera magnez (100g = ok. 300mg magnezu), który jest niezbędny do
zapewnienia właściwej pracy mięśni. Wspomaga także koncentracje uwagi oraz
aktywizuje do działania. Funkcję pobudzającą spełnia również teobromina.
Pobudza cały organizm, a w szczególności pracę nerek, co klasyfikuje ją jako substancję
moczopędną. Kolejnym składnikiem jest żelazo, które potrzebne jest do
wytwarzania czerwonych krwinek. Czekolada walczy nawet z cholesterolem. Zawdzięcza
to flawonoidom, które spowalniają proces utleniania LDL („złego” cholesterolu),
co redukuje ryzyko wystąpienia zakrzepów oraz miażdżycy. Dodatkowo mają one
wpływ na regulację skurczów mięśni oraz wzmacniają układ odpornościowy. I na
koniec najprzyjemniejszy składnik, czyli
endorfina: fenylotylamina, dzięki której poprawia nam się humor. Po spożyciu
czekolady o niemal 20% wzrasta poziom antyoksydantów, co hamuje proces
starzenia się organizmu, szczególnie skóry (stąd tak wiele na rynku „czekoladowych”
kosmetyków). Wymienione wyżej polifenole usprawniają funkcjonowanie układu
krążenia, obniżają ciśnienie krwi, co redukuje ryzyko zawału serca. Badania
wykazały, że zjedzenie dziennie kilku kostek czekolady wzmacnia serce i chroni je
przed chorobami.
Czekolada jest dobra nie tylko dla ciała, ale
też dla ducha, figuruje bowiem jako jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków, już
sam jej aromat ma działanie relaksujące. Warto przyzwyczaić swoje dzieci do tego
rodzaju słodkości, gdyż nie powoduje ona próchnicy w przeciwieństwie do
pozostałych słodyczy. Należy jednak pamiętać o właściwościach pobudzających
czekolady i nie podawać jej późną porą, aby dzieci nie miały potem problemów z
zaśnięciem.
Główną wadą czekolady jest jej kaloryczność (100
g = ok. 550 kalorii), w związku z tym nie wolno przesadzać, 1-2 kostki
wystarczą, aby skorzystać z jej właściwości i jednocześnie nie przytyć. Najlepiej
wybierać czekoladę z jak najniższą zawartością tłuszczu, i jak najwyższą
ilością ziaren kakaowca. Można ją też zamienić na czekoladę w proszku. Jest
rozpuszczalna zarówno w wodzie, jak i w mleku, a jako napój ma mniej kalorii i
jest lekkostrawna.
Jak widać, racjonalne spożywanie gorzkiej
czekolady przynosi wiele korzyści. Pozostaje jedynie połączyć przyjemne z
pożytecznym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz