W kalendarzu zima, a za oknem jesień. Deszcz,
wiatr, skoki temperatur sprawiają, że o przeziębienie nietrudno. Na pogodę
wpływu nie mamy, ale na swoje zdrowie jak najbardziej. Zazwyczaj przeczuwamy, że wielkimi krokami zbliża się choroba.
Wówczas pierwszym krokiem jaki należy podjąć jest kąpiel z dodatkiem olejku
eterycznego (eukaliptusowy, miętowy, sosnowy, lawendowy). Następnie zapewnij
organizmowi sporą dawkę witaminy C, najlepiej wywodzącą się z naturalnych
źródeł, rewelacyjny jest 100% sok z
czarnej porzeczki lub malin, warto latem zrobić sobie kilka takich słoiczków.
Inne magazyny „C” to czerwona papryka, natka pietruszki, warzywa kapustne,
owoce. Im więcej, tym lepiej, nadmiar witaminy i tak zostanie wydalony, także
nie ma co się przejmować przedawkowaniem.
Teraz czas na
małą przekąskę, a mianowicie kanapki z czosnkiem. Jeżeli ktoś lubi czosnek, to
zjedzenie ich będzie dla niego czystą przyjemnością. Przeciśnięte przez praskę
ząbki nakładamy na posmarowane masłem pieczywo i posypujemy odrobiną soli.
Oddech po tym zabójczy, jednak czego się nie robi dla zdrowia. Poza tym i na to
są sposoby, np. wypicie szklanki mleka lub jogurtu, zjedzenie łyżeczki miodu bądź
ziarenka kawy. Nie jest to zbyt wysoka cena, aby zachować zdrowie. Mniej
inwazyjną miksturą jest ciepłe mleko z wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku – doskonale rozgrzewa,
zbija gorączkę, działa wykrztuśnie, oczyszcza drogi oddechowe oraz
intensyfikuje pocenie się.
Surowy czosnek posiada najwięcej właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo, zwalcza infekcje układu oddechowego. To taki naturalny antybiotyk. Warto go spożywać na co dzień w różnej postaci, jako środek profilaktyczny. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może sięgnąć po tarty chrzan, który również ma działanie antybakteryjne oraz wirusobójcze. Pomaga zwłaszcza w przypadku kataru. Kolejnym wsparciem w walce z chorobą jest gorący rosół z kury. Rozgrzewa, a doprawiony „na ostro” udrożni nos i oczyści zatoki. W celu złagodzenia kataru, dobrze jest kilka razy w ciągu dnia zrobić inhalacje. Można je przyrządzić zalewając wrzątkiem mieszankę ziół (rumianek, mięta, tymianek, szałwia, itp.) bądź dodając kilka kropel olejków (sosnowy, miętowy, rozmarynowy lub eukaliptusowy).
Surowy czosnek posiada najwięcej właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo, zwalcza infekcje układu oddechowego. To taki naturalny antybiotyk. Warto go spożywać na co dzień w różnej postaci, jako środek profilaktyczny. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może sięgnąć po tarty chrzan, który również ma działanie antybakteryjne oraz wirusobójcze. Pomaga zwłaszcza w przypadku kataru. Kolejnym wsparciem w walce z chorobą jest gorący rosół z kury. Rozgrzewa, a doprawiony „na ostro” udrożni nos i oczyści zatoki. W celu złagodzenia kataru, dobrze jest kilka razy w ciągu dnia zrobić inhalacje. Można je przyrządzić zalewając wrzątkiem mieszankę ziół (rumianek, mięta, tymianek, szałwia, itp.) bądź dodając kilka kropel olejków (sosnowy, miętowy, rozmarynowy lub eukaliptusowy).
W przypadku
bólu gardła także pomoże mieszanka ziołowa o działaniu bakteriobójczym oraz
przeciwzapalnym (rumianek, szałwia, tymianek, nagietek). Płukanie gardła
kilkakrotnie w ciągu dnia złagodzi ból i podrażnienie. Syrop z cebuli zapewne
każdy zna, ale czy próbowaliście kiedyś syrop z buraka? Ma on zbliżone
działanie, a aby go przyrządzić wystarczy zrobić w sporym buraku dziurę i
wsypać tam cukru. Po rozpuszczeniu się cukru powstanie gęsty syrop. Dawkowanie:
1 łyżeczka 3 razy dziennie.
Przeziębieniom
najczęściej towarzyszy gorączka. Można ją zbić zimnymi kompresami na karku lub
na czole. Wypocić pomogą się ziołowe herbaty, m.in. owoc maliny, kwiat czarnego
bzu oraz lipy. Podczas choroby trzeba przede wszystkim dużo pić, aby się nie
odwodnić. Najlepiej pić herbatę z cytryną, miodem i sokiem malinowym lub
herbatę imbirową z miodem i cynamonem. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz