Zaczynają się już pojawiać
pierwsze dynie. To pomarańczowe warzywo kojarzy się przede wszystkim z
Halloween, ale dyniowy lampion to tylko ostateczne wcielenie jej możliwości. Pod
lupę weźmiemy tradycyjną i wszystkim znaną, pomarańczową dynię.
Wielkość dyni
jest proporcjonalna do ilości posiadanych przez nią witamin ( A, B1, B2, C, D, PP) i składników mineralnych (potas, fosfor, wapń,
magnez, żelazo). Oprócz tego jest źródłem beta-karotenu, błonnika oraz kwasu
foliowego. Jej gabaryty nie przekładają się na szczęście na kaloryczność, 100g
to ok. 30 kalorii i całkowity brak tłuszczu.
Co i gdzie?
Miąższ – błonnik, beta-karoten, potas, pektyny.
Miąższ detoksykuje
organizm, pobudza trawienie, przeciwdziała zaparciom oraz reguluje pracę jelit.
Beta-karoten działa korzystnie na skórę, opóźniając jej starzenie się. Ta dyniowa
papka świetnie niweluje mdłości w czasie ciąży. Im bardziej pomarańczowy kolor
tej masy, tym zawiera on więcej karotenu i witamin z grupy B.
Pestki – cynk, lecytyna, fosfor, selen,
miedź, magnez, mangan, witamina E, witamina B3.
Nasiona dyni
redukują niebezpieczeństwo wystąpienia raka prostaty, ponieważ przeciwdziałają
rozrostowi oraz zapaleniu gruczołu krokowego. Poza tym spowalniają odkładanie
się cholesterolu, co zapobiega miażdżycy. Zalecane są w przypadku nadciśnienia
tętniczego. Bogactwo cynku wykorzystywane jest w leczeniu chorób skórnych
(opryszczka, trądzik). Z pomocą dyniowych pestek można się też odrobaczać.
Zwalczają m.in. tasiemca, owsiki, glisty ludzkie. Stanowią
również zdrową i dobrą przekąskę dla dzieci, zwłaszcza jeśli cierpią na
chorobę lokomocyjną, może im to ulżyć w podróży.
Sok z dyni –
potas, żelazo, magnez.
Wypity na czczo
działa jako środek na zaparcia.
Dynia ma
działanie moczopędne, jest stosowana w chorobach nerek oraz przy zapaleniu
pęcherza moczowego. Dzięki swoim właściwościom często jest elementem diet
odchudzających.
Uwaga drogie
Panie, zapach dyni jest uważany za afrodyzjak zwiększający sprawność seksualną
mężczyzn. To dobra motywacja do upieczenia ciasta z dyni ;)
Nie zaleca
się spożywania surowej dyni. Przetworzona jest zdrowsza i smaczniejsza. Surowe kawałki można wykorzystać jako kojący
okład na niegroźne oparzenia.
Jak rozpoznać,
czy dynia nadaje się już do jedzenia? Wystarczy zapukać :) Pusty odgłos to znak, że jest
dojrzała. Skóra musi być twarda i gładka, nie powinna mieć plam, przebarwień
ani innych skaz. Gruba powłoka dyni umożliwia długi czas jej przechowywania.
Miejsce powinno być ciemne, suche, przewiewne i chłodne (10-14 stopni). Jeżeli
posiadamy dynie w swoim ogródku, to należy pamiętać, żeby zerwać je zanim
przyjdą przymrozki.
Dynia z uwagi
na wysoką wartość odżywczą wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ma także
działanie uspokajające. Wachlarz potraw z dyni jest bardzo szeroki. Można ją
gotować, piec, wsadzić do słoików, mrozić, itp. Jest zdrowa, niskokaloryczna,
lekkostrawna i tania. Same zalety!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz