Czy
zdrowe życie rzeczywiście musi wiele kosztować? Okazuje się, że
nie trzeba wydawać fortuny, by móc cieszyć się wspaniałą
sylwetką i zdrowym ciałem od paznokci u stóp po cebulki włosów
na czubku głowy, wystarczy ziemia okrzemkowa. Czym jest, skąd pochodzi, kto może
skorzystać na jej spożywaniu? Wszystkiego dowiesz się w dalszej
części tego tekstu!
Ziemiaokrzemkowa spożywcza - pochodzenie i zastosowanie
Ziemię okrzemkową niektórzy mogą znać pod nazwą “ziemia diatomowa”
lub “diatomit”. Ten białawy, krzemionkowy proszek to nic innego
jak skała osadowa, która uformowała się ponad 30 milionów lat
temu z pancerzyków okrzemków - glonów jednokomórkowych.
W
wielu krajach ziemia okrzemkowa od wieków wykorzystywana jest w
kuchni jako dodatek do potraw. Dziś jednak potrzebujemy go jeszcze
bardziej, niż nasi przodkowie, ponieważ diatomit zawiera duże
ilości krzemu, którego brakuje nam współcześnie ze względu na
sposób uprawy warzyw i owoców. Te obecnie bardzo często pozbawione
są bowiem dostępu do prawdziwej ziemi, która od zawsze była
głównym źródłem tego pierwiastka dla człowieka.
Minimalne zapotrzebowanie u osoby dorosłej to 55 mg, a jako że znacznej części krzemu wyzbywamy się wraz z moczem, należy szczególnie zatroszczyć się o jego suplementację - na przykład dostarczając organizmowi spożywczej ziemi okrzemkowej.
Minimalne zapotrzebowanie u osoby dorosłej to 55 mg, a jako że znacznej części krzemu wyzbywamy się wraz z moczem, należy szczególnie zatroszczyć się o jego suplementację - na przykład dostarczając organizmowi spożywczej ziemi okrzemkowej.
A
gdzie zastosowanie znajduje przemysłowy diatomit? Przede wszystkim w
kosmetyce i rolnictwie (przy produkcji nawozów sztucznych oraz walce
z owadami), a także w przemyśle browarniczym, gdzie służy nieraz
jako środek filtrujący, oraz pokrewnych gałęziach. Może być też
wykorzystywany do izolacji (cieplnej, elektrycznej czy akustycznej),
bielenia (z racji swojej barwy), czyszczenia, polerowania i na setki
innych sposobów, za czym przemawia duża dostępność i stosunkowo
niska cena tego surowca.
Ziemia
diatomowa - właściwości prozdrowotne
Powiedzieliśmy
już, że ziemia okrzemkowa jest naturalnym źródłem cennego krzemu
(85% jej zawartości to krzemionka). Ale po co właściwie potrzebny
jest człowiekowi krzem?
Przede wszystkim jest on niezbędny do budowy i wzmacniania chrząstek, ścięgien, kości oraz naczyń krwionośnych (w procesach tych uczestniczą również zawarte w diatomicie: wapń, sód, magnez oraz żelazo). Wspomaga też pracę wielu organów, jak choćby serca, płuc czy wątroby, głównie dzięki skutecznemu obniżaniu poziomu cholesterolu.
Okazuje się ponadto, iż ziemia okrzemkowa jest w stanie usunąć z z przewodu pokarmowego wiele rodzajów bakterii oraz pasożytów, a także uwolnić organizm z toksycznych metali ciężkich.
Znane są również pozytywne skutki jej zażywania na zewnętrze partie ciała, m.in. skórę (przy stosowaniu w postaci peelingu do twarzy i ciała), zęby (jako składnik past), włosów i paznokci.
Przede wszystkim jest on niezbędny do budowy i wzmacniania chrząstek, ścięgien, kości oraz naczyń krwionośnych (w procesach tych uczestniczą również zawarte w diatomicie: wapń, sód, magnez oraz żelazo). Wspomaga też pracę wielu organów, jak choćby serca, płuc czy wątroby, głównie dzięki skutecznemu obniżaniu poziomu cholesterolu.
Okazuje się ponadto, iż ziemia okrzemkowa jest w stanie usunąć z z przewodu pokarmowego wiele rodzajów bakterii oraz pasożytów, a także uwolnić organizm z toksycznych metali ciężkich.
Znane są również pozytywne skutki jej zażywania na zewnętrze partie ciała, m.in. skórę (przy stosowaniu w postaci peelingu do twarzy i ciała), zęby (jako składnik past), włosów i paznokci.
Ziemia
okrzemkowa dla zwierząt
Nie
tylko człowiek skorzysta na stosowaniu diatomitu. Umieszczanie go w
paszach oraz karmach zmniejsza problem niechcianych organizmów,
takich jak pchły czy inne owady, które atakują domowe i
gospodarcze zwierzęta, wywołując u nich dyskomfort i poważne
dolegliwości zdrowotne.
A więc Na Zdrowie!
A więc Na Zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz