środa, 16 listopada 2016

Energetyczny Koktajl z pieczonej dyni

DSC_0241.JPG

Wraz z nadejściem okresu jesienno-zimowego należy zadbać o to, aby posiłki były bogate w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu. Jesień to czas przeziębień, odporność jest obniżona. Nie ma lepszego sposobu na wzmocnienie układu immunologicznego niż wprowadzenie do diety produktów bogatych w antyoksydanty, witaminy i rutynę.

Nie można zapomnieć przede wszystkim o śniadaniu, które powinno być pożywne. Ma dostarczyć nam 25% codziennej dawki kalorii. Pierwsze najlepiej zjeść na spokojnie w domu przed wyjściem do pracy czy do szkoły, drugie zapakujmy w szczelne pojemniki i weźmy ze sobą. Domowe jedzenie, także śniadanie, jest o wiele tańsze i zdrowsze niż te, kupowane w sklepach. Wystarczy tylko motywacja, a śniadanie każdego dnia może być naprawdę kolorowe i smaczne, w dodatku przygotowywane ze składników, które lubimy i potrzebujemy, gdy słońca za oknem jest coraz mniej.

Jeśli czujemy się smutni, zniechęceni, to znak, że brakuje nam energii. Doceniajmy sezonowe bogactwo warzyw i owoców, także w czasie jesieni i zimy. Warto zaopatrzyć się w porządny blender kielichowy do miksowania koktajli. Taki mam już od kilku dobrych lat i sprawdza się również jako pomocnik w przygotowywaniu kremowych, sycących i rozgrzewających zup. Przez cały rok, niezależnie od pory roku, miksuję prawie każdego dnia porcję zdrowego koktajlu, cieszę się bogactwem owoców i warzyw, które przynosi nowa pora roku. Efekt jest zawsze wspaniały, koktajl poza tym, że oddaje mi energii, ma piękny kolor.

Do śniadaniowego przepisu postanowiłam wykorzystać to, co najlepsze właśnie teraz, jesienią. To dynia, zauważona na osiedlowym bazarku, zainspirowała mnie do powstania jesiennego, zdrowego przepisu śniadaniowego. Najczęściej sięgam po ulubioną odmianę, hokkaido, mała, o charakterystycznym kształcie dynia. Uwielbiam ją za ciemnopomarańczowy kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano, wymieszać i włożyć do piekarnika na kwadrans. Otrzymujemy dodatek do obiadu lub świetną bazę na kremową zupę.

Koktajl z pieczonej dyni

Składniki:



Przygotowanie:

  • Z dyni odcinamy ogonek.
  • Przekrawamy na pół, usuwamy środek.
  • Nie usuwamy skóry, bo dynię hokkaido można jeść bez jej obierania.
  • Dzielimy warzywo na podobnej wielkości kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z 1 garścią blanszowanych migdałów.
  • Dynie i migdały skrapiamy oliwą z oliwek i syropem klonowym, mieszamy i pieczemy przez nie więcej niż kwadrans, aż warzywo zmięknie.
  • Upieczoną odstawiamy, aż ostygnie.
  • Do blendera kielichowego wlewamy jogurt, dodajemy obranego banana, kawałki dyni z migdałami.
  • Miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn.
  • Podajemy posypane kurkumą w proszku i pozostałymi blanszowanymi migdałami.


Lubię, gdy w koktajlu jest coś do pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy  z nich to, co najlepsze! 

Wspaniały przepis na pyszne danie przygotowała kolejny raz Aneta Klimecka, 
bezpośredni lik do jej strony, gdzie jest mnóstwo pysznych i prostych przepisów; 

http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2016/11/koktajl-z-pieczonej-dyni.html
Serdecznie Polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz