Tak zaczyna się długo oczekiwana książka autorek: Jadwiga Kempisty i Urszula Chorzępa
"Poniższy wstęp napisany był w 1997 roku, podaję go jednak obecnie w niezmienionej formie, ponieważ jest ciągle aktualny. Na końcu dodaję Państwu jeszcze wiadomość o kwiatach.
Jako mała dziewczynka razem z moimi koleżankami jadłam kwiatki dzikiego niebieskiego bzu, ale takich przyjaznych nam kwiatów jest w naszym otoczeniu bardzo dużo: fiołki, kwitnący groszek, fasola, nasturcja wielokwiatowa, nagietek, dynia, prawoślaz itp. Dodając kwitnące kwiaty do na-
szych skiełkowanych zbóż i dekorując nimi każdy wiosenny posiłek, szybko uzupełniamy naszą energię, bo takiego posiłku nie można nazwać inaczej jak „bomba energetyczna” bądź „naturalny dopalacz”.
Wiosną pokrzywę dajemy świniom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni. Człowiek zmienił wielkość owocu, termin jego spożycia (zamrażanie, konserwacja), wytworzył nowe odmiany (hybrydy), wyrzucił je z naturalnych osłonek (np. biała mąka), „oczyścił” (np. biała sól). To wszystko gwałt na naturalnych produktach żywnościowych, zmieniający ich wartości odżywcze, smakowe i energetyczne. Od wielu wieków istnieją filozofie, które zakazują jedzenia mięsa, czyli jedzenia organizmu żyjącego przez organizm żyjący. Nie zastanawiamy się nad tym, że obierając ziemniaka, powodujemy jego okaleczenie, a produkując białą mąkę i odrzucając z ziarna otoczkę wraz z zarodkiem, również dopuszczamy się gwałtu na przyrodzie.
Medycyna ziarna
Ziarnu zawdzięczamy ciągłość świata roślinnego. W małym owocu roślin zbożowych czy nasionach innych roślin drzemie ogromna siła, zdolna ożyć nawet po kilkunastu wiekach przechowywania. Znane są przypadki wyhodowania rośliny z ziaren znalezionych w egipskich piramidach, a nawet z ziaren wydobytych z górskich kryształów. Ziarno jest doskonałym mikroświatem: jest w nim nie tylko zarodek przyszłej rośliny, ale także pożywienie dla niej. Ziarno ma odpowiednią wilgotność, temperaturę i naświetlenie zakodowane w swoim genetycznym układzie właściwości, które zezwalają na budowę przechowywanego w nim nowego organizmu: z własną przemianą materii, kwiatem, życiem płciowym, owocem.Kiełkujące ziarno staje się bogatym źródłem całościowego pokarmu dla innego żyjącego organizmu.
Badania naukowe potwierdziły, że największą ilość substancji odżywczych, jak pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy czy aminokwasy, posiada roślina w pierwszych dniach kiełkowania, wielokrotnie w tym okresie zwiększając ich zawartość. Na przykład: w stosunku do suchego ziarna, w piątym dniu kiełkowania w zarodku owsa jest 1300% więcej witaminy B2, 500% więcej witaminy A, B i kwasu foliowego.
Czy można chcieć więcej?! Szanowni Państwo – żadne suplementy wartości odżywczych w tabletkach, proszkach, płynach nie zapewnią nam tak idealnych połączeń jak kiełki. Bo oprócz tych wszystkich wyżej wymienionych wartości olbrzymia ilość enzymów i bogactwo połączeń sprawia, że te wszystkie wartości odżywcze są wchłaniane w całości.
Oprócz witamin i pierwiastków śladowych, skiełkowane ziarno zawiera dużo aminokwasów. Do budowy własnego białka człowiek potrzebuje 22 aminokwasów. Ośmiu z nich nie jest w stanie wytworzyć sam (nazywa się je aminokwasami egzogennymi). W dążeniu do pokrycia zapotrzebowania na białko przebadano olbrzymią ilość pokarmów. Również węglowodany i tłuszcze z kiełków są łatwiejsze do przyswojenia przez ludzki organizm. W żywych zarodkach mamy także błonnik, enzymy, chlorofil i wiele innych składników. Dla człowieka żyjącego w skażonym środowisku kiełki to przyjaciele wzmacniający jego tkanki, ale również odżywiający układ wegetatywny i centralny układ nerwowy, co pozwala na łatwiejsze pokonywanie trudności życia codziennego. Nie dziwmy się więc, że kiełki zyskują sobie coraz większą popularność.
W suchym ziarnie pszenicy nie ma absolutnie witaminy C, a już po trzech dniach kiełkowania znajduje się w niej aż 43 653 jednostek tej witaminy – warto kiełkować!
Aby otrzymać maksymalną ilość witaminy C, kiełkujemy ziarna na słońcu. Dobowe zapotrzebowanie człowieka wynosi 500 mg na dobę. Chcąc zaspokoić organizm w tę witaminę, należy uzupełniać jej braki skiełkowanym zbożem – szczególnie że znajduje się ona we wszystkich skiełkowanych ziarnach. Szanowni Państwo – jeszcze raz podkreślam wybitnie ważną funkcję witaminy C w naszym organizmie. Witamina C aktywizuje system immunologiczny, pobudzając wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B, powodując również wytwarzanie kolagenu, a co za tym idzie
– gojenie się ran (jest wręcz niezbędna w leczeniu wszelkiego rodzaju owrzodzeń przewodu pokarmowego).
Witamina B2. Otrzymujemy jej aż o 100% więcej podczas kiełkowania bez dopływu słońca. Jest to wiodąca witamina wśród witamin grupy B, szczególnie ważna w stanach zapalnych skóry.
Witamina A szybko ginie w cieple, dlatego po wyjęciu z kiełkownicy ziarna z witaminą A należy umieścić w lodówce, względnie szybko zjeść. Wyobraź sobie, że aż do siódmego dnia kiełkowania
w ziarnach lnu wartości odżywcze są bardzo niewielkie, natomiast w siódmym dniu kiełkowania pojawia się tyle jodu organicznego, że łyżka stołowa tych skiełkowanych ziaren całkowicie pokrywa zapotrzebowanie jodu na cały tydzień, a można te ziarna podawać bezpiecznie ludziom w różnym
wieku, również dzieciom.
Pierwiastki śladowe zawarte w skiełkowanym ziarnie są przyswajane przez organizm w takiej ilości, jaka jest potrzebna dla organizmu.
Domowy ogródek może więc stać się źródłem nieskażonej żywności przez okrągły rok. Kiełki stanowią pokarm całościowy! Otóż kiełki posiadają cały wachlarz składników odżywczych w postaci bardzo dobrze przyswajalnej.
Skiełkowana rzodkiewka posiada właściwości grzybobójcze, w związku z czym wskazanym jest dodawanie ziaren rzodkiewki do wszystkich kiełkowanych zbóż (chcąc przeciwdziałać pleśniom i grzybom). Nie pomoże natomiast pozbyć się pleśni, jeżeli materiał, z którego zbudowana jest kiełkownica, posiada pory. Dzięki jej właściwościom jemy ją w takich chorobach jak grzybica – zarówno skóry, przewodu pokarmowego i śluzówek. Jemy ją na różne sposoby, ale możemy również utrzeć razem z jogurtem czy kefirem i nałożyć bezpośrednio na skórę, względnie na śluzówki, osiągając szybszą reakcję. Po prostu substancje czynne wchłaniają się szybciej. Robimy okłady na paznokcie dotknięte grzybicą, wkładamy nasiąknięte waciki do pochwy na całą dobę.
Idealnym zbożem, wręcz królową wśród skiełkowanych ziaren, jest lucerna, tak jak dynia jest królową ogrodów. O dynię na polskim stole walczyłam 30 lat, tak samo o kaszę jaglaną. Obecnie proponuję państwu lucernę w skiełkowanej postaci.
Wyłuskane nasiona dyni w stosunku do nasion dyni pozostawionych w łuskach, tracą na wartościach odżywczych nawet do 40%.
Przez powyższe uwagi chcę Państwu uświadomić, że kiełkować mamy sami, nie kupować skiełkowanych zbóż zamkniętych w pudełku. Dokładnie studiując wartości odżywcze podane w tabelkach, możecie sobie sami kiełkować takie zboża, które są wam najbardziej potrzebne."
Więcej informacji znajduje się w książce, gdzie można dowiedzieć się wszystkiego o nasionach na kiełki, warunkach i sposobach kiełkowania, oraz wiele niezbędnych informacji o tym, jak cieszyć się zdrowiem jak najdłużej!
Spis treści:
Od autorki .........................................................5
Wstęp ...............................................................7
Historia kiełków ................................................17
Suche i żywe ziarno ..........................................21
Witaminy .........................................................25
Marko- i mikroelementy .....................................33
Błonnik ............................................................39
Inne składniki skiełkowanego ziarna ....................43
Medycyna ziarna ...............................................47
Przekiełkowane ziarno dwunastodniowe ...............67
Jak kiełkować ziarno ..........................................73
Ogólne zasady żywienia .....................................79
Karoteny ..........................................................87
Kalorie czy energia ............................................95
Otyłość ...........................................................105
Naturalne antybiotyki zawarte w żywieniu ............111
Jak jeść skiełkowane ziarno ................................113
A więc kiełkujmy Na Zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz