Porzeczka czarna (Ribes nigrum)
Niezależnie od koloru porzeczki wspierają
odporność, troszcząc się o układ pokarmowy, poprawiają stan
skóry.
Owoce
czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich
niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede
wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C.
Jest jej w
owocach średnio 200 mg% (od 50 do nawet 400 mg% zależnie od klimatu
- im cieplejsze lato, tym więcej), czyli 100 g owoców dostarcza 4
razy więcej witaminy C niż wynosi norma dla dorosłych.
Co więcej,
witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna),
której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%.
Towarzystwo witaminy P jest tak ważne, gdyż ułatwia ona
przyswajanie witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej
porzeczki
lepiej skutkuje niż łykanie tabletek z witaminą C.
Jakby tego było
mało, witamina C występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych
wiązaniach, dlatego zachowuje się także w przetworach.
Czarna
porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A,
biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym
szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich
mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce
czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki
eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteina.
Owoce
czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają
leczenie wątroby i nerek. Kwasy owocowe korzystnie wpływają na
procesy gnilne, zawarta w nich tanina działa przeciwzapalnie.
Ze
względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, owoce czarnej
porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego
zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych
infekcji wirusowych.
Soki i koncentraty dostępne są TUTAJ
Porzeczki do soków i koncentratów wyprodukowane przez Dariusza Kiesińskiego, plantatora z Łosiowa są uprawiane i chronione biologicznymi pożytecznymi mikroorganizmami - ProBioEmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz