Wielkanoc za pasem, odkurzamy koszyczki, szykujemy dekoracje... Weźmy pod lupę baranka z cukru...
Takie baranki znajdą się w wielu koszykach, niby tylko do dekoracji, ale niejedno dziecko takiego zje a przynajmniej spróbuje ugryźć. Warto poczytać z jakich innych składników zrobiono takiego cukrowego baranka.
Producent nawet napisał uczciwie, ze jego wyrób zawiera barwniki, które mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci (chyba nie tylko u dzieci, hę?).
W Wikipedii wyczytamy:
Żółcień chinolinowa (E104) –
organiczny związek chemiczny, zielonkawożółty, spożywczy barwnik
chinolinowy. Może być wytwarzana syntetycznie lub też pochodzić
od zwierząt.
Może działać jako czynnik
wyzwalający histaminę. Może powodować: astmę, pokrzywkę,
wysypkę, zaczerwienienie (stan zapalny) skóry, nadpobudliwość,
anafilaksję. Powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę.
Zgodnie z normami Międzynarodowej
Agencji Badania Raka żółcień chinolinowa nie jest klasyfikowana
jako czynnik rakotwórczy.
Jest zakazana w niektórych krajach
(np. w USA i Japonii). W Australii po czasowym wycofaniu jej z
obrotu, została ponownie zatwierdzona i obecnie znajduje się w
wielu produktach spożywczych.
W Wielkiej Brytanii wycofano żółcień
chinolinową z żywności w 2009 roku po stwierdzeniu występowania
nadpobudliwości u dzieci spożywających napoje zawierających
mieszaninę sześciu barwników, wśród których znajdowała się
żółcień chinolinowa. Nie zidentyfikowano jednak, które z
barwników obecnych w napojach odpowiadają za niekorzystne efekty
Żółcień pomarańczowa FCF (E110)
– organiczny związek chemiczny, żółtopomarańczowy,
syntetyczny barwnik azowy stosowany do barwienia żywności. Zakazany
w niektórych krajach ze względu na swoją szkodliwość (np. w
Norwegii i Finlandii).
Możliwe jest wystąpienie reakcji
alergicznych u osób z nietolerancją salicylanów. Pobudza
wydzielanie histaminy, co może wzmagać objawy astmy. U dzieci może
powodować nadpobudliwość (spożywany łącznie z benzoesanami).
Ponadto potencjalnymi objawami są: pokrzywka, katar sienny, bóle
brzucha oraz wypryski.
Pomimo informacji o kancerogenności
żółcieni pomarańczowej FCF, według IARC związek ten nie jest
prawdopodobnym, możliwym ani potwierdzonym czynnikiem rakotwórczym
dla ludzi.
Czerwień koszenilowa A, pąs 4R
(E124, ang. cochineal red A, ponceau 4R) – organiczny związek
chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny, czerwony barwnik
spożywczy.
Może powodować typowe dla barwników
azowych działania niepożądane oraz katar sienny. Jest wymieniona w
Tabelach dodatków i składników chemicznych jako czynnik
rakotwórczy. Według kryteriów RTECS jej działanie nowotworowe
(guzy wątroby) jest niejednoznaczne, natomiast według kryteriów
IARC związek ten nie jest prawdopodobnym, możliwym ani
potwierdzonym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi.
Błękit indygowy, indygo,
indygotyna (E132) – organiczny związek chemiczny,
ciemnobłękitny barwnik występujący naturalnie, jak i
syntetyzowany chemicznie (od roku 1890). Dozwolony przez FDA do
stosowania w żywności, opatrunkach, pieluchach jednorazowych itp.
Występuje w liściach indygowców z rodziny bobowatych. Dawniej
otrzymywany z liści tropikalnej rośliny indygowca barwierskiego,
występującej m.in. w Indiach (także rdestu ptasiego i urzetu
barwierskiego). Brak info o ew. Zagrożeniach.
Błękit brylantowy FCF (E133) –
organiczny związek chemiczny, syntetyczny, zielonkawoniebieski
barwnik. Jest zakazany w niektórych krajach.
Może wywoływać astmę, pokrzywkę,
katar sienny oraz reakcje alergiczne. Może spowodować nasilenie
objawów nietolerancji salicylanów (np. aspiryny).
Błękit brylantowy FCF wykazuje
niejednoznaczne działanie rakotwórcze według kryteriów RTECS,
natomiast nie został zaklasyfikowany przez IARC jako czynnik
rakotwórczy dla ludzi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz