środa, 22 lutego 2017

Karob - zdrowy zamiennik Kakao





Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez czekolady czy kakao! Jednak ze względu na kalorie ograniczamy ich spożycie. Istnieje jednak zdrowy zamiennik kakao, tak zwany Karob.
Karob to mączka chleba świętojańskiego, posiadająca wiele właściwości odżywczych.
Charakteryzuje się naturalnie słodkim smakiem i niewielką zawartością tłuszczów, dlatego może być stosowany w trakcie diety odchudzającej. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy. Także jest nieco słodszy od kakao, więc wydajniejszy i o wiele mniej można go użyć dla takiego samego efektu.
Karob stanowi słodki substytut kakao, jednak zawiera od niego mniej tłuszczu, posiada bogaty skład odżywczy oraz nie zawiera alkaloidów o działaniu pobudzającym jak kofeina czy teobromina - które w wysokich dawkach mogą uzależnić i powodować alergie.
Karob powstaje ze zmielenia nasion strączków rosnących na drzewie karbowym, nie zawiera kwasu szczawiowego, który zmniejsza wchłanianie wapnia i cynku.

Właściwości mączki chleba świętojańskiego są szeroko wykorzystywane:

  • w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu
  • jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez i potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
  • dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie
  • obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu
  • działa również przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • karob zawiera również substancje czynne, które pomagają w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie
  • stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne
  • zawarte w karobie taniny bardzo dobrze wiążą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, co znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek
  • świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych
  • korzystnie wpływa na nadkwasotę żołądka
  • wspomaga leczenie osteoporozy dzięki właściwościom zagęszczającym oraz zawartości fosforu i wapnia
  • zawartość kwasu galusowego wzbogaca go we właściwości przeciwbólowe i przeciwdrobnoustrojowe
  • wykorzystywany jest w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych
Karob to doskonały dodatek do wypieków, deserów, słodkich wyrobów RAW, koktajli oraz wszelkiego rodzaju polew. Nie zawiera cholesterolu, wspomaga trawienie i może być stosowany w diecie RAW.
Sproszkowany karob zawiera kwasy organiczne - masłowy i izomasłowy, pektyny, śluzy, garbniki, witaminy B1, B2, B3, E, A, D oraz minerały: magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Karob dzięki swoim właściwościom oraz składnikom odżywczym szczególnie polecany dzieciom, kobietom karmiącym, osobom ze skłonnością do alergii i biegunek oraz odchudzającym się.
Jest zdrowym zamiennikiem kakao, ponieważ ma około 60% mniej kalorii :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz