środa, 8 lutego 2017

Chia - wielka moc w małych nasionach!



Nasiona CHIA

W języku Majów "chia" to "siła".
Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty. Nadal nasiona chia pozostają w powszechnym użyciu w Meksyku i Gwatemali. Obecnie Chia uprawiana jest głównie w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali i w tych krajach jest najbardziej popularna. Obecnie jest bardzo popularna w Europie
Szałwia hiszpańska, zwana też chia – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo ceniony ze względu na swoje nasiona. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich.

Bogate w kwasy tłuszczowe Omega - 3, nasiona Chia mają dobroczynny wpływ na działanie układu krążenia oraz stawów.  Codzienne dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych Omega - 3 może pomóc przeciwdziałać miażdżycy, zakrzepicy i zatorom oraz obniża poziom trójglicerydów we krwi. Ponadto kwasy tłuszczowe Omega - 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca, determinują dobry nastrój i możliwość koncentracji.

Duża zawartość błonnika sprawia, że nasiona Chia są idealnym dodatkiem żywieniowym dla osób odchudzających się lub mających problemy ze strony układu pokarmowego. Natomiast obecne w nasionach przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki i chronią komórki przed ich szkodliwym wpływem, pomagając zapobiegać procesom starzenia się, pojawianiu się chorób serca i skóry.

15g nasion chia zawiera:
  • 8x więcej kwasów Omega 3 niż dziki łosoś
  • 15x więcej magnezu niż broku
  • 3x więcej żelaza niż szpinak
  • 4x więcej selenu niż len
  • 2x więcej błonnika niż otręby
Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie.

Nie musimy rozdrabniać przed spożyciem (w przeciwieństwie do siemienia lnianego), organizm wchłania cenne składniki odżywcze z całych nasion.

Są naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.
Zawierają one również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2.W porcji 28 g jest tylko 137 kalorii i tylko jeden gram strawnych węglowodanów!

Wystarczy więc porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały.

Co ciekawe jeśli odejmiemy błonnik, nasion chia zawiera tylko 101 kalorii na 28 gram.


To sprawia że jest to jedno z najlepszych źródeł wielu ważnych składników odżywczych patrząc na stosunek kalorii które zawiera do ilości mikroelementów.

ZALETY NASION CHIA:
  • zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększające poziom energii
  • dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację
  • zawierają błonnik, który daje uczucie sytości, co powoduje, że je się mniej
  • dzięki zawartości leptyny poprawią przemianę materii
  • obecność błonnika w nasionach chia powoduje, ze mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn
  • zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
  • uzupełnią niedobory organizmu w zakresie brakujących witamin i minerałów, których brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i prowadzącym szybkie tempo życia
  • zawartość błonnika powoduje, ze nasiona chia spowolnią trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych
  • dzięki bogatej zawartości wapnia wzmocnią układ kostny
  • zawierają długołańcuchowe nienasycone tróglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. "złego cholesterolu" w ścianach naczyń krwionośnych
Przykładowe przepisy:

Sok oczyszczający
  • 1/2 obranej ze skórki cytryny
  • 1 wiązka jarmużu lub szpinaku
  • 2 pomarańcze bez skórki
  • 2 jabłka
  • 2 większe buraczki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1 pałka selera naciowego
Wszystkie składniki dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok (najlepiej w Wyciskarce Wolnoobrotowej). Z przepisu wychodzi około 1l soku.

Budyń z nasionami Chia 
Składniki umieszczamy razem - bez owoców- w szczelnym pojemniku i wymieszać.
Należy odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki, co jakiś czas nim wstrząsając. Gdy nasiona odpowiednio nasiąkną wystarczy dodać na wierzch swoje ulubione dodatki.
Pamiętajmy,że nasion Chia nie spożywamy "na sucho". Najlepiej jest namoczyć je w soku, jogurcie, wodzie, czy dowolnym napoju. Moczenie to powoduje wytworzenie przez nasiona żelatynowej powłoki, która pomaga przedostać się łatwo przez przewód pokarmowy oraz lepsze wchłonięcie Omega 3 do krwiobiegu.
Sposób użycia:  nie więcej niż 15 g dziennie ( ok. 3 łyżeczki )

Dorośli - najlepiej 15g nasion (2 łyżki) dziennie
Ochrona układu naczyniowego - 33 do 41 g nasion dziennie przez 3 miesiące.

Dzieci od 5 do 18 lat - 1.4 do 4.3 g nasion dziennie.
Dla dzieci poniżej 10 roku życia można podawać jedną łyżkę nasion.

Mogą po nie sięgać również kobiety w ciąży, ponieważ może im brakować dodatkowych kalorii. Tymczasem dwie łyżeczki stołowe Chia w całości pokrywają zapotrzebowanie na dodatkowe kalorie. Do tego zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź. To szczególnie ważne w ostatnich trzech miesiącach ciąży, gdy spożycie wapnia powinno być wzmożone.

Nasiona Chia można stosować wszechstronnie, między innymi:

  • musli, owsianki czy potraw śniadaniowych
  • koktajli, smoothie i deserów
  • zmielone można dodawać do wypieku chleba
  • ciastek czy batonów energetycznych
  • do nawodnienia organizmu - zalane ciepłą wodą pęcznieją
  • w postaci rozdrobnionej - proszku - do zagęszczania zup i sosów
  • Przepyszny deser z chia wychodzi z jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami i bakaliami, polany syropem klonowym!

Nie należy przekraczać dziennej  zalecanej porcji do spożycia.