czwartek, 16 marca 2017

KIEŁKI DLA ZDROWIA






Cudowne właściwości kiełków znane są od bardzo dawna. Są skarbnicą witamin z grupy B,C,D,E,A,K. Posiadają mnóstwo beta-karotenu, błonnika,  niskokaloryczne i lekkostrawne.
Tak na prawdę można spożywać je w dowolnej porze i w dowolnych ilościach.

Osoby które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, i obniżony poziom cholesterolu we krwi. Mają więcej energii i witalności.
Są one doskonałym elementem zdrowej diety!
Kiełki to doskonałe źródło witamin i mikroelementów, także w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. 

Przemiany zachodzące w kiełkującym ziarnie są bardzo korzystne dla naszego organizmu:
  1. Kiełki są bogatym źródłem składników pokarmowych – witamin, aminokwasów (niezbędnych do budowy ludzkiego białka), błonnika, kwasów nukleinowych, chlorofilu i składników mineralnych
  2. Szczególnie na wiosnę, gdy nasze organizmy są osłabione, kiełki będą działać jak zastrzyk energii życiowej, a dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, możemy uniknąć wiosennych infekcji
  3. Kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, posiadają dużą wartość odżywczą, a przy tym są niskokaloryczne. Zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. W związku z tym powinny też stanowić jeden ze składników diety osób odchudzających się
  4. Kiełki są również bogatym źródłem magnezu i potasu, które mają ogromny wpływ na nasz nastrój i dobrą formę
  5. Trzydniowe kiełki brokułów zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów
  6. Fantastycznym źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka są kiełki np. lucerny (przez Arabów nazwaną Alf-al-fa – ojciec wszelkiego pożywienia), szczególnie polecane wegetarianom
  7. Kiełki soczewicy zawierające kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym polecane są szczególnie jako naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży, ponieważ kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego dziecka.
Kiełki występują pod różnymi postaciami, można wyszukać najbardziej odpowiednie dla siebie. Różnią się właściwościami i smakiem:

Kiełki z Buraka oprócz dużej ilości witamin A,C,B, zawierają wiele cennych składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, miedz, magnez, mangan, rubid, cez. Są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.

Kiełki z Rzodkiewki są bogate w witaminę C oraz siarkę, która wchodzi w skład niektórych enzymów, hormonów i aminokwasów. Siarka jest niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają cudowny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Kiełki Soji to wyśmienite źródło białka, posiada witaminy A,B,C i K, zawierają fosfor, potas, miedz, żelazo i mangan.Koją nerwy, dodają witalności i apetytu. Nie powinno się ich jeść na sucho, lecz po lekkim podduszeniu, co ułatwia ich przyswajalność i poprawia smak.

Kiełki Lucerny zawierają witaminy A,E,B-complex, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Mają lekko orzechowy posmak, ze wszystkich kiełków są najbogatsze w białko, potas, foliany i witaminę B1. Źródło fitoestrogenów, hormonów roślinnych. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.

Kiełki Słonecznika zawierają duże porcje minerałów: żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń. Wzmacniają kości i są źródłem witaminy D. Pozytywnie wpływają na przemianę materii. Mają lekko orzechowy smak.

Kiełki Rzeżuchy to cenne źródło witamin i mikroelementów. Posiada mnóstwo witaminy C,a także A,B,PP i K. Zawiera żelazo i magnez. Jest pikantna i ma oryginalny smak. Wzmacnia i oczyszcza organizm. W medycynie ludowej była lekiem na pasożyty i choroby skóry. Działa moczopędnie, dlatego wskazana jest przy chorobach nerek.Zalecana jest także dla chorych na osteoporozę, gdyż zawiera dużo wapnia.

Nasiona lub zboża przeznaczone do kiełkowania należy kilkakrotnie przepłukać, a następnie zalać wodą w ilości dwa razy większej niż waga nasion i moczyć przez kilkanaście godzin. W tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę. Wtedy należy je przepłukać wodą o temperaturze pokojowej i umieścić w szklanym słoiku lub w specjalnej, dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością, kiełkownicy

Hodowlę kiełków należy umieścić w widnym miejscu. Ziarno płucze się czystą wodą dwa razy dziennie, przy tym należy dokładnie odlewać wodę, aby nie zgniły (nasiona muszą być wilgotne, ale nie zamoczone). Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia. Nie należy mylić delikatnego puszku pojawiającego się na korzeniach z pleśnią, gdyż są to rozwijające się włośniki.

Tak skiełkowane ziarna można przechowywać w lodówce do 4 dni, ale należy je codziennie przepłukiwać zimną wodą. 

ZALETY KIEŁKÓW:
- wartościowy produkt w zdrowej diecie
- posiadają bogactwo witamin i minerałów
- łatwo przyswajalne przez organizm
- chronią przed czynnikami chorobotwórczymi
- podnoszą odporność i witalność
- chronią przed bakteriami
- odkwaszają organizm
- poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
-  niskokaloryczne
- obniżają poziom złego cholesterolu
- można je spożywać bez ograniczeń
- idealne także dla wegan i wegetarian\
- regulują pracę układu nerwowego, hormonalnego i krążenia.

Kiełki są najsmaczniejsze i najwartościowsze jako świeże, zebrane i spożyte tego samego dnia. Wtedy są najbardziej życiodajnym i naturalnym źródłem potrzebnych do życia składników.

Warto wprowadzić je do codziennej diety!