środa, 1 lutego 2017

Przepis na ciasto jaglane z chia - bez jajek,mąki i cukru!



Ciasto jest zdrowe i pyszne. Do tego szybkie w przygotowaniu i ze składników, które są zazwyczaj w domu. Nie trzeba dodawać ani mąki, ani jajek, ani proszku do pieczenia.

Składniki:
- 2-3 banany
- olej kokosowy ( ~3 łyżki)
- nasiona Chia (1-2 łyżeczki)
- kasza jaglana sypka (szklanka) 
- jabłka (około 10 szt)
- ksylitol (niekoniecznie)

Kaszę jaglaną ugotować na sypko, można ugotować ją od razu z bananami (choć niekoniecznie). Wtedy będzie od razu słodkie.
Nasiona chia zalać wrzątkiem,około 3/4 szklanki wody, aby spęczniały.
W międzyczasie umyć, obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach.
Mieszamy w misce ugotowaną kaszę jaglaną, banany, nasiona chia i olej kokosowy.
Dzielimy ciasto na pół. 
Jedną połówkę układamy na blaszce , przekładamy startymi jabłkami, posypujemy jabłka obficie cynamonem, ewentualnie można dodać trochę ksylitolu jeśli ktoś lubi słodsze.
Drugą część ciasta układamy na wierzchu.

Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni C.

Można dodać do ciasta także ulubione bakalie, np migdały, żurawinę czy orzechy, lub więcej bananów, będzie naturalnie słodsze oraz dodadzą wyrazu, ale jest to niekonieczne, ciasto bez tego jest bardzo smaczne.
Spód i wierzch są twardsze, upieczone jabłka oddzielone warstwą ciasta sztywno trzymają się.
Ciasto jest idealną przekąską.

Składniki podano na średnią blaszkę.

Życzymy Smacznego :)