czwartek, 8 września 2016

Kasza jaglana - Na Zdrowie!







Kasza jaglana - zalety zdrowotne stosowania:

Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego prosa i należy do najstarszych kasz. Stawiana na
polskich stołach była już przed setkami lat, a jednak w ostatnich dziesięcioleciach znikła z
jadłospisów na rzecz ziemniaków i ryżu. Głośno stało się o niej ponownie dopiero niedawno, wraz z modą na zdrowe żywienie i kuchenne eksperymenty. Nic dziwnego, te żółte ziarenka to bomby witamin i minerałów, które pomagają w walce z wieloma chorobami, a także pozwalają zachować smukłą sylwetkę!

Kasza jaglana – wartości odżywcze:

Przede wszystkim kasza jaglana to bogate źródło żelaza (posiada go ponad 1,5 raza więcej niż polędwica wołowa!). Ale na tym nie kończy się długa lista jej cennych składników. Znajdziemy w niej też ogromne pokłady witamin z grupy B oraz substancji mineralnych, jak fosfor, potas czy wapń. Zawarty w niej krzem to naturalny środek sprzyjający wyglądowi włosów, skóry i paznokci, a bogactwo lecytyny wspomaga procesy pamięciowe. 
Duża ilość węglowodanów nie powinna specjalnie martwić osób walczących ze zbędnymi kilogramami, ponieważ są to węglowodany złożone. 

Kasza jaglana charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym i jest niezwykle syta, dzięki czemu na długi czas wyzwala nas od uczucia głodu. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy starają się unikać jedzenie między posiłkami, a w chwili słabości sięgają po słone przekąski i słodycze.

Kasza jaglana - właściwości:

Cudowne właściwości „jaglanki” pomóc mogą osobom zmagającym się z wieloma dolegliwościami. Na początek warto wspomnieć o jej zdolnościach oczyszczających i
odkwaszających. W przeciwieństwie do innych kasz działa bowiem alkalizująco, przywracając organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu jest doskonałym wyborem dla osób, które spożywają duże ilości mięsa. 

Niektórzy decydują się nawet na kilkudniowe terapie oczyszczające polegające na krótkoterminowym spożywaniu wyłącznie jaglanki.

Wysoki poziom zawartości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, czyni natomiast z cudownych ziarenek oręż w walce z nowotworami, a duża ilość witaminy B wpływa łagodząco na objawy stresu i depresji. 

Kaszę jaglaną cenią sobie również seniorzy, ponieważ zawarta w niej witamina E spowalnia procesy starzenia się, a odpowiedzialna za pamięć lecytyna przeciwdziała demencji i obniża poziom cholesterolu. Jako że jest to produkt wolny od glutenu, sięgają po niego chętnie osoby cierpiące z powodu celiakii.

Kasza jaglana dla wegan:

Kasza jaglana cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian, a w szczególności wegan,
ponieważ jej delikatny smak i struktura pozwalają przyrządzić wiele naprawdę niesamowitych potraw. 

Dla wielu z nas miejsce kaszy zarezerwowane jest obok schabowego i surówki, mało kto
jednak wie, że świetnie sprawdza się także jako element deserów. Weganie zastępują nią ser w „serniku”, a także tworzą z niej bazę do bezmlecznej i bezjajecznej wersji… rafaello. Upatrzyli ją sobie także ze względu wysoką zawartość białka. 

W 100 gramach kaszy jaglanej znajdziemy go aż 11 gram. 
Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, pomyśl o włączeniu „jaglanki” do swojej diety jako alternatywy dla najbardziej popularnych źródeł protein: soi, ciecierzycy i innych ciężkostrawnych roślin strączkowych.