wtorek, 20 września 2016

Budyń jaglany z owocami


DSC_0677.JPG



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu

do posypania deseru:


Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.
  • Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy wiórki kokosowe i stopniowo, podczas miksowania, tyle mleka, aby powstała jednolita masa o konsystencji budyniu.
  • Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami kokosowymi.
  • Orzechy włoskie, dla wydobycia smaku, najlepiej podprażyć na suchej patelni.
  • Pudding można podać polany łyżką syropu malinowego, dostępnego w ofercie ecoshop.com.pl tłoczonego ze świeżych malin, z dodatkiem cukru trzcinowego. Ma bardzo dobry skład, na 70% malin 30% cukru trzcinowego.

Życzymy Smacznego!

Przepis po raz kolejny wykonała Aneta Klimecka, pasjonatka gotowania, prowadziła warsztaty life cooking w ramach śniadań na trawie, mistrzyni kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".
Serdecznie zapraszamy także na jej blog "Moja smaczna kuchnia" w którym znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów: