czwartek, 10 listopada 2016

Czekoladowy mus z awokado

DSC_0076.JPG

Wszyscy lubimy desery. Im większe pucharki, wypełnione po brzegi bitą śmietaną i polewami, tym lepiej. Każda niemal uroczystość czy spotkanie rodzinne to okazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. 

Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce. Nie są one jednak dostępne przez cały rok w Polsce, bo najlepszy czas na owoce to lato, ale nic straconego. Desery możemy jeść. Wystarczy jednak odrobina wiedzy i wyobraźni, a popularny, niezdrowy i kaloryczny deser, przygotujemy w zdrowszej wersji. Brzmi nieprawdopodobnie? 

Cukier to puste kalorie. Obciąża trzustkę, co w efekcie może doprowadzić do cukrzycy i innych, groźnych dla naszego zdrowia chorób. Do słodkich dań, które zrobimy w zdrowszej wersji, warto wykorzystać jakiś syrop słodzący, może być to daktylowy, klonowy, z agawy. Dodawane nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakują nie tylko najmłodszym.

Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. 

Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym.

Zdrowe desery nie muszą być czasochłonne. Przygotowana słodka niespodzianka  w postaci musu czekoladowego z awokado, zaskoczy gości! Deser powstał z banana, awokado, kakao i syropu klonowego i, że nie ma w nim jajek! 

Czekoladowy mus z awokado

Składniki:


Przygotowanie:

  • Awokado dzielimy na pół, nożem usuwamy pestkę.
  • Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ i przekładamy do malaksera.
  • Dodajemy obranego banana, kakao, syrop klonowy.
  • Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
  • Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka kokosowego lub migdałowego.
  • Przekładamy do szklaneczki i wkładamy do lodówki.
  • Podajemy z rozdrobnionymi migdałami.


Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować słynne guacamole, czyli pastę z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku, pomidorów, papryki, kolendry i przypraw, świetnie nadaje się do zdrowych deserów. Awokado, inaczej gruszka miłości czy smaczliwka wdzięczna, pochodzi z Ameryki południowej. Delikatne, tłuste w smaku, bogate  w sole mineralne i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to najbardziej kaloryczne warzywo. Zdrowe i pożywne. Po przekrojeniu i usunięciu pestki można nadziewać i podać jako przystawkę lub wydrążyć miąższ i przygotować zdrowe smarowidło z czarnuszką, lub pomidorami.  Jeśli kupimy niedojrzałe, wystarczy włożyć je do papierowej torebki i trzymać przez kilka dni w ciepłym miejscu.

Przepis przygotowała kolejny raz Aneta Klimecka, 
bezpośredni lik do jej strony, gdzie jest mnóstwo pysznych i prostych przepisów; 
serdecznie Polecamy:
http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2016/11/mus-czekoladowy-z-awokado.html


Życzymy Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz