środa, 10 czerwca 2015

Truskawkowy sezon



       Rozpoczął się truskawkowy sezon. Będzie on trwał ok. 3 miesięcy także z uwagi na właściwości odżywcze i zdrowotne truskawek, warto ten czas dobrze wykorzystać.
       Truskawki to przede wszystkim źródło witaminy C, zawierają jej więcej niż owoce cytrusowe. W 100 gramach znajduje się 60 mg witaminy C, czyli minimalne dzienne zapotrzebowanie. Pozostałe witaminy: A, E oraz z grupy B -  występują w niewielkiej ilości. Obecne są również mikro i makroelementy. Na czele znajduje się potas (w 100g = ok. 160mg), fosfor (ok. 24mg), wapń (ok. 16mg) oraz magnez (ok. 13mg). Pierwiastki o niższych wartościach to żelazo, cynk oraz sód.  

Wapń i fosfor odpowiadają za mocne kości oraz zęby, natomiast magnez wzmacnia mięśnie i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Duża zawartość witaminy C  powoduje lepsze przyswojenie się żelaza, które przeciwdziała anemii. Truskawki mają także fitocydy – to bardzo istotny składnik o działaniu bakteriobójczym, stosowany w przypadku zapalenia jamy ustnej.  Te czerwone owoce polecane są przy schorzeniach reumatycznych i artretycznych. Wspomagają produkcję żółci, stąd poprawiają pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. 
       Truskawki obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ciśnienie krwi oraz zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Mają właściwości odchudzające, gdyż poprawiają przemianę materii i redukują wchłanianie się  tłuszczu. Dodatkowo są małokaloryczne, w 100 gramach jest jedynie około 30 kalorii, stąd można je jeść do woli – oczywiście bez cukru i bitej śmietany :-) Ich skład to w 90% woda, działają moczopędnie, dzięki czemu nerki lepiej funkcjonują, a organizm szybciej pozbywa się toksyn. Oprócz tego zawierają błonnik, który przyspiesza pracę jelit i daje poczucie sytości. Wszystkie te czynniki powodują spadek wagi ciała. Badania wykazały również ich działanie przeciw cellulitowi. Truskawki wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym, po spożyciu dają energię na długi czas, a co ważne, mogą je jeść osoby chore na cukrzycę. Kolejną zaletą są zawarte w truskawkach przeciwutleniacze. Hamują one proces starzenia się skóry oraz dbają o kondycję naszego mózgu, zwłaszcza pamięci. 

Na koniec jeszcze kilka informacji praktycznych:
- nie moczymy truskawek, tylko opłukujemy pod bieżącą wodą,
- szypułki odrywamy tuż przed samym zjedzeniem,
- nie należy przechowywać zerwanych truskawek dłużej niż jeden dzień,
- niesprzyjające warunki pogodowe, takie jak np. deszcz i zbyt niskie temperatury mogą obniżyć wartości odżywcze owoców,
- truskawki mogą powodować reakcje alergiczne, nie powinni ich spożywać uczuleni na salicylany,
- owoce kupujemy ze sprawdzonego źródła, nikt nie chce przecież jeść pestycydów. Najlepiej, jeżeli jest taka możliwość, zagospodarować grządkę w swoim ogródku. Nawet niewielka ilość krzaczków może dać obfite zbiory.