czwartek, 28 maja 2015

Zielono mi...



      Zieloną herbatę znamy, pijemy, kojarzymy głównie z odchudzaniem. Ma ona jednak o wiele więcej zalet. Na właściwości lecznicze pracują liczne minerały i mikroelementy (żelazo, fluor, wapń, cynk, mangan, miedź, potas) oraz witaminy (A, z grupy B, C, E, K, P). Zielona herbata zawiera także związki garbnikowe, białkowe, lecytynę, teobrominę, teinę, aminokwasy oraz flawonoidy. Wszystkie te składniki sprawiają, że zielona herbata ma działanie prozdrowotne. A mianowicie…  
Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne:
- zapobiega próchnicy oraz paradontozie (można ją stosować jako płukankę do ust),
- powstrzymuje powstawanie bakterii w układzie trawiennym,
- wspomaga leczenie w przypadku zapalenia spojówek (przemywanie).
Działanie pobudzająco-relaksujące:
Sprzeczność? Nie do końca. Okazuje się, że właściwości pobudzające posiada
jedynie świeży napar, krótko parzony (max. 3 minuty). Wysoka zawartość teiny stymuluje mózg i ciało do działania, niweluje zmęczenie i senność. Natomiast herbata parzona dłużej bądź drugi raz zalana, ma właściwości uspokajające i relaksacyjne. 

Działanie oczyszczające:
- ma właściwości moczopędne, co przekłada się na szybsze pozbywanie się toksyn z organizmu,
- przeciwdziała cellulitowi, likwidując toksyny i wygładzając skórę,
- przyspiesza produkcję soków trawiennych,
- pomaga w odchudzaniu, spowalniając absorbowanie tłuszczów z jedzenia i przyspieszając metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
Dietetycy zalecają spożywanie zielonej herbaty podczas kuracji odchudzającej, ponieważ uzupełnia ona powstałe w wyniku diety braki witamin i składników mineralnych. 
       Zielona herbata poprawia również układ krążenia: obniża ciśnienie krwi, hamuje odkładanie się „złego” cholesterolu,  powstrzymuje tworzenie się zakrzepów, wzmacnia naczynia krwionośne. Te właściwości lecznicze dowodzą, że napar nadaje się dla osób zagrożonych chorobami serca (zawał, udar, choroba wieńcowa, nadciśnienie). Ostatnie badania wykazały, że herbata, dzięki dużej ilości mocnych antyoksydantów (m.in. garbników), może mieć działanie przeciwnowotworowe. Dotyczy to zwłaszcza raka skóry, gdyż naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie zielonej herbaty redukuje ryzyko jego wystąpienia.
        Zieloną herbatę można parzyć wielokrotnie. Pasjonaci uważają nawet, że pierwsze zalanie jest najmniej wartościowe i najlepiej je wylać. Należy pamiętać, że raz zaparzone liście herbaty posłużą maksymalnie 12 godzin. Po upływie tego czasu zaczną rozwijać się grzyby. Nie powinno się oczywiście przesadzać z liczbą wypitych filiżanek. Maksymalna ilość to 4-5 dziennie, najlepiej po zjedzonym posiłku.