czwartek, 30 kwietnia 2015

Małe co nieco



         Miód to nie tylko słodki przysmak i kalorie (100g=300kcal), posiada on przede wszystkim właściwości lecznicze, odżywcze i pielęgnacyjne. Wpływają na to zawarte w nim biopierwiastki, takie jak: potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, wapń, chlor oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B7, B9-kwas foliowy, B12), witamina A, witamina C, acetylocholina, cholina i kwas pantotenowy. Miód ma zdecydowanie najwięcej właściwości prozdrowotnych. Działa antybakteryjnie, efektywnie zwalczając grzyby drożdżoidalne (Candida), laseczki wąglika, rzęsistka pochwowego oraz prątki gruźlicy.  Jego aktywność antybiotyczna  wzrasta jeżeli rozcieńczy się go wodą. Działanie to może być zwiększone nawet dwustukrotnie. Najlepszym „antybiotykiem” jest miód lipowy, gryczany oraz ze spadzi iglastej. Wspomniana przed chwilą acetylocholina wraz z potasem poprawiają sprawność mięśnia sercowego oraz krążenie, powodują spadek ciśnienia, a także powstrzymują rozwój miażdżycy. Natomiast cholinę można skojarzyć z nazwą popularnego leku na gardło, ułatwia ona odkrztuszanie. Oprócz tego chroni wątrobę, zmniejsza ból żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga produkcję żółci. Miodek okaże się pomocny nawet w przypadku anemii, gdyż powoduje on zwiększoną produkcję czerwonych krwinek. Przyspiesza również gojenie się ran.

      Miód mimo swej słodkości nie powoduje próchnicy, można więc spokojnie podawać go dzieciom, wzmacniając dodatkowo ich odporność. Od lat stosowany jest podczas przeziębień i problemów z gardłem. Ciekawa jest jego uniwersalność jeśli chodzi o dolegliwości układu trawiennego, a mianowicie: gdy go rozcieńczymy, ostudzimy i wypijemy „na zimno” zadziała to przeciwbiegunkowo, natomiast jeżeli będzie on nierozcieńczony i delikatnie podgrzany to zlikwiduje zaparcia i polepszy trawienie. Magia! 
        Nie trzeba być chorym, aby uraczyć się tym złotym nektarem. Miód doskonale odpręża, uspokaja, likwiduje uczucie zmęczenia, a jednocześnie dzięki glukozie pobudza nasze szare komórki do pracy. Poza tym wzmacnia odporność oraz przyspiesza proces rekonwalescencji po chorobie. Miód jest doceniany przez sportowców, ponieważ  jego spożycie powoduje szybką regenerację sił. Można go podawać dzieciom powyżej 1 roku życia, zalecany jest również osobom w podeszłym wieku oraz kobietom podczas menopauzy.  Muszą z niego zrezygnować jedynie cukrzycy oraz uczuleni na miód. Ostatnią zaletą miodu są jego właściwości pielęgnacyjne. Kosmetyki bazujące na miodzie nawilżają i uelastyczniają skórę. 
         Myślę, że do miodu nikogo nie trzeba  długo przekonywać, dawkowany w rozsądnych ilościach przyniesie tylko same korzyści. Herbata słodzona miodem zamiast cukrem jest o wiele, wiele smaczniejsza i zdrowsza! Kto raz spróbuje – nie wróci już do cukru.