Każdy, kto choć troszkę orientuje się w
herbatach ziołowych, gdy pomyśli o głogu to od razu wyobrazi sobie serce. To
trafne skojarzenie, jednak wykaz właściwości leczniczych tej rośliny nie kończy
się na dolegliwościach sercowych. Dziś zapoznamy się z całą gamą „głogowych”
możliwości. Zatem co sprawia, że głóg jest prozdrowotny? Lista
składników jest długa, są to m.in.: flawonoidy, garbniki, procyjanidy, aminy,
sole mineralne, witaminy (A, B, C, E),
fitosterole, beta-karoten, fenolokwasy oraz aminy. Kiedy już znamy skład tej
rośliny, możemy przejść do jej zastosowania.
![]() |
Kwiaty głogu |
Właściwości głogu:
- działa rozkurczowo oraz moczopędnie,
- powoduje spadek ciśnienia tętniczego,
- zbija cholesterol przez co przeciwdziała miażdżycy,
- normalizuje rytm serca,
- polepsza krążenie krwi,
- wzmacnia mięsień serca,
- rozszerza naczynia mózgowe,
- wzmacnia ukrwienie naczyń wieńcowych,
- wspomaga wydolność serca przy nadciśnieniu,
- uspokaja i relaksuje, ma działanie nasenne
- wzmacnia odporność organizmu,
- poprawia nastrój.
Reasumując, z medycznego punktu widzenia napar
z głogu jest polecany przy takich dolegliwościach jak: nadciśnienie, zaburzenia
funkcjonalności serca (arytmia, kołatanie), miażdżyca, menopauza, zapalenie
mięśnia sercowego, duszności, niestrawność, bezsenność, biegunka, kamica nerkowa oraz
starcze serce (schorzenie charakteryzujące się osłabieniem serca z powodu
niewydolności mięśnia sercowego oraz słabego ukrwienia naczyń wieńcowych). Głóg rekomendowany
jest również dla osób żyjących w stresie i napięciu oraz tych, którzy przebyli
chorobę serca (np. zawałowcy).
![]() |
Owoce głogu |
Choroby
serca (zwłaszcza nadciśnienie i zawał), to bolączka współczesnej cywilizacji.
Ciągła pogoń za lepszym życiem, stresująca praca, brak aktywności fizycznej
oraz niewłaściwa dieta powodują, że nasze serca zaczynają się buntować. Biorąc
to pod uwagę, wprowadzenie naparu z głogu do codziennego menu wydaje się być
rozsądnym rozwiązaniem. Regularne spożywanie go przez dłuższy okres czasu
odciąży i usprawni zapracowaną „pikawę”. Roślina ta jest bezpieczna, przy
właściwym spożywaniu nie powoduje skutków ubocznych. Głogu nie powinny
oczywiście stosować osoby z niskim ciśnieniem.
Są dwa rodzaje herbat z głogu: z
kwiatów oraz z owoców. Mają podobne właściwości, aczkolwiek napar z kwiatów ma
szersze zastosowanie (dolegliwości sercowe, bóle mięśni, stawów, miażdżyca).
Smak głogu jest mało „wyraźny”, stąd można dodać do herbaty miodu. Głóg
występuje także w tabletkach jako suplement diety, często razem z magnezem,
jednak wywar jest bardziej przyjazny dla żołądka i lepiej się przyswaja. Jest
też głównym składnikiem leków na serce, dlatego jeżeli jesteś pod
specjalistyczną opieką lekarza, to koniecznie skonsultuj się z nim w tej
kwestii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz