niedziela, 31 sierpnia 2014

Skarb jesieni

       Zaczynają się już pojawiać pierwsze dynie. To pomarańczowe warzywo kojarzy się przede wszystkim z Halloween, ale dyniowy lampion to tylko ostateczne wcielenie jej możliwości. Pod lupę weźmiemy tradycyjną i wszystkim znaną, pomarańczową dynię.
    Wielkość dyni jest proporcjonalna do ilości posiadanych przez nią witamin ( A, B1, B2, C, D, PP) i składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo). Oprócz tego jest źródłem beta-karotenu, błonnika oraz kwasu foliowego. Jej gabaryty nie przekładają się na szczęście na kaloryczność, 100g to ok. 30 kalorii i całkowity brak tłuszczu.

Co i gdzie?
Miąższ – błonnik, beta-karoten, potas, pektyny.
Miąższ detoksykuje organizm, pobudza trawienie, przeciwdziała zaparciom oraz reguluje pracę jelit. Beta-karoten działa korzystnie na skórę, opóźniając jej starzenie się. Ta dyniowa papka świetnie niweluje mdłości w czasie ciąży. Im bardziej pomarańczowy kolor tej masy, tym zawiera on więcej karotenu i witamin z grupy B.
Pestki – cynk, lecytyna, fosfor, selen, miedź, magnez, mangan, witamina E, witamina B3.
Nasiona dyni redukują niebezpieczeństwo wystąpienia raka prostaty, ponieważ przeciwdziałają rozrostowi oraz zapaleniu gruczołu krokowego. Poza tym spowalniają odkładanie się cholesterolu, co zapobiega miażdżycy. Zalecane są w przypadku nadciśnienia tętniczego. Bogactwo cynku wykorzystywane jest w leczeniu chorób skórnych (opryszczka, trądzik). Z pomocą dyniowych pestek można się też odrobaczać. Zwalczają m.in. tasiemca, owsiki, glisty ludzkie. Stanowią również zdrową i dobrą przekąskę dla dzieci, zwłaszcza jeśli cierpią na chorobę lokomocyjną, może im to ulżyć w podróży.
Sok z dyni – potas, żelazo, magnez. 
Wypity na czczo działa jako środek na zaparcia. 

       Dynia ma działanie moczopędne, jest stosowana w chorobach nerek oraz przy zapaleniu pęcherza moczowego. Dzięki swoim właściwościom często jest elementem diet odchudzających.
Uwaga drogie Panie, zapach dyni jest uważany za afrodyzjak zwiększający sprawność seksualną mężczyzn. To dobra motywacja do upieczenia ciasta z dyni ;) 
Nie zaleca się spożywania surowej dyni. Przetworzona jest zdrowsza i smaczniejsza.  Surowe kawałki można wykorzystać jako kojący okład na niegroźne oparzenia.
       Jak rozpoznać, czy dynia nadaje się już do jedzenia? Wystarczy zapukać :) Pusty odgłos to znak, że jest dojrzała. Skóra musi być twarda i gładka, nie powinna mieć plam, przebarwień ani innych skaz. Gruba powłoka dyni umożliwia długi czas jej przechowywania. Miejsce powinno być ciemne, suche, przewiewne i chłodne (10-14 stopni). Jeżeli posiadamy dynie w swoim ogródku, to należy pamiętać, żeby zerwać je zanim przyjdą przymrozki.

    Dynia z uwagi na wysoką wartość odżywczą wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ma także działanie uspokajające. Wachlarz potraw z dyni jest bardzo szeroki. Można ją gotować, piec, wsadzić do słoików, mrozić, itp. Jest zdrowa, niskokaloryczna, lekkostrawna i tania. Same zalety!