niedziela, 8 czerwca 2014

Kwiaty... jadalne



     Nieźle byłam zdziwiona, kiedy w dzieciństwie Babcia poprosiła mnie o zerwanie i przyniesienie dużej ilości płatków róż. Myślałam, że to żart. Jak to? Mam pozbawić tak piękny kwiat jego najważniejszych części? Okazało się, że jeżeli chcę w Tłusty Czwartek jeść pączki z konfiturą różaną, to nie mam wyjścia :) Jeszcze większe było moje zdumienie, kiedy później mieliłam te płatki w maszynce, do której zawsze wkładałam mięso… Od tej pory wiem, że kwiaty są jadalne i to nie tylko róże.
     Choć wydaje się to dość innowacyjnym pomysłem, jedzenie kwiatów ma mnóstwo zwolenników. Są one nie tylko piękne i kolorowe, ale też smaczne i obfitujące w witaminy. Oczywiście nie wszystkie, także zanim zdecydujemy się na kwiatową ucztę, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.
   Po pierwsze trzeba znać się na rodzajach kwiatów, żeby umieć je rozróżnić. Najlepszym rozwiązaniem jest założenie własnego ogródka z wyłącznie jadalnymi kwiatami. Można je hodować nawet w doniczce na balkonie. Okres siania: od kwietnia do lipca. Wówczas mamy nad nimi kontrolę, wiemy, że nie były nawożone, pryskane, itp. Jest to pewne źródło, co jest bardzo ważne, bo daje nam gwarancję, że się nie otrujemy. Innym sposobem jest zbieranie kwiatów dziko rosnących. Muszą jednak pochodzić z obszarów mało zanieczyszczonych, rosnąć z dala od drogi, a i tak nie mamy pewności czy np. nie obsikał ich pies. Stąd lepiej polegać na własnej uprawie. Latem, jadalne kwiaty powinny być dostępne w sprzedaży na targach warzywnych, także jeżeli mamy zaufanego ogrodnika to możemy się u niego zaopatrzyć. Nie kupujemy też kwiatów w kwiaciarni, przynajmniej wtedy, kiedy mamy zamiar je zjeść.
    Przejdźmy więc do meritum, oto najpopularniejsze jadalne kwiaty oraz ich krótki opis:
1. Pelargonie  jej płatki charakteryzują się delikatnym cytrynowym smakiem i zapachem. Zastosowanie: do herbaty, do dekoracji, jako dodatek do ciast i ciasteczek.
2. Stokrotki pospolite – płatki mają lekko miętowy smak. Zastosowanie: do sałatek lub jako ozdoba deserów, tortów itp.
3. Kwiaty cukinii i dyni – doskonałe do smażenia w jajku i bułce tartej oraz cieście naleśnikowym.
4. Nagietek lekarski płatki o kolorze pomarańczowo-złocistym, przydatne są zarówno jako świeże, jak i suszone. Zastosowanie: barwi ryż na żółto, dodatek do ryb, zup, sałatek, sosów, wyostrza smak jogurtów, sera i masła, nadając im jednocześnie ładny kolor. Oprócz tego wytwarza się z niego maść leczniczą.
5. Róża – każda z jej odmian jest jadalna. Na bazie płatków powstają perfumy, olejki oraz woda różana. Zastosowanie: konfitury; do dekoracji deserów, sałatek, tortów, lodów i napoi.
6. Cytryna – jej kwiaty to doskonały dodatek do herbaty, a także do potraw charakterystycznych dla kuchni orientalnej.
7. Ogórecznik lekarski – jego małe niebieskie kwiaty mają smak ogórka, jak sama nazwa wskazuje :) Oprócz tego obfitują w kwas tłuszczowy GLA. Zastosowanie: kandyzowanie; do sałatek, deserów i innych przekąsek, jako dekoracja do drinków, efektownie wygląda też zamrożony w kostkach lodu.
8. Hibiskus – jego kwiaty mają posmak cytryny. Zastosowanie: napar herbaciany; dekoracja różnego rodzaju potraw.
9. Fiołek trójbarwny charakteryzuje się słodko-cierpkim smakiem, gdyż zawiera w sobie dużo witaminy C. Kwitnie na wiosnę. Zastosowanie: dekoracja przystawek, sałatek, deserów i drinków.
10. Bratek – znany jako odtruwacz organizmu. Działa moczopędnie, reguluje przemianę materii oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Zastosowanie: do sałatek, zup, serów, potraw wegetariańskich, zamrożony w kostkach lodu lub do udekorowania wypieków. Można również zrobić z niego herbatkę, która poprawia cerę i jest zalecana w przypadku trądziku młodzieńczego.
11. Goździk – wszystkie odmiany nadają się do spożycia, ale tylko płatki. Zastosowanie: polecany jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, deserów oraz napoi.
12. Liliowce cechują się chrupiącymi płatkami o słodkawym posmaku. Są charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Zastosowanie: smażenie w woku, dodatek do zup i sałatek. Uwaga! Tu nie chodzi o lilie!
13.  Nasturcja większa – w smaku podobna do rzeżuchy, delikatnie pikantna. Jest bogata w błonnik, sole mineralne i zawiera olejki eteryczne. Działa antybakteryjnie, używana przy zakażeniu dróg moczowych oraz oddechowych. Zastosowanie: idealna do sałatek, serów, jajek, zup, w dekoracji przekąsek oraz potraw mięsnych i rybnych. Nasturcję łatwo wyhodować nawet w doniczce.
14. Koniczyna łąkowa – każda odmiana jest jadalna. Zastosowanie: do ryżu, dań mięsnych oraz sałatek.
15. Lawenda wąskolistna – płatki współgrają z sokiem ananasowym, a także nadają aromat ciastom z owocami i kruchym ciasteczkom.  
16. Pierwiosnek lekarski – kwiaty charakteryzują się słodkim smakiem, łatwo go wyhodować w doniczce. Zastosowanie: doskonale pasuje do deserów i sałatek.
17. Aksamitka wąskolistna – cechuje ją ostry, cytrynowy smak. Zastosowanie: do sałatek i różnorodnych dań.

      Jadalnych kwiatów jest o wiele więcej, powstały nawet specjalne przepisy na kwiatowe potrawy. Jeśli zdecydujesz się na przygodę w kuchni z kwiatami, to nigdy nie zapominaj o środkach ostrożności. Podczas hodowli nie stosuj żadnych środków. Jeżeli jesteś alergikiem, upewnij się, czy Ci to nie zaszkodzi. Przed użyciem myj kwiaty, a gdy nie masz 100% pewności czy to właściwy kwiat to go nie jedz tylko wstaw do wazonu. Oto niektóre, najczęściej spotykane kwiaty trujące: azalia (rododendron, różanecznik), chryzantema, barwinek, hortensja, hiacynt, groszek pachnący, glicynia, irys, jaskier, kaczeniec, konwalia, krokus jesienny, naparstnica, narcyz, oleander, powojnik, zawilec, żonkil. Od tych kwiatów trzymamy się z dala, niech sobie spokojnie rosną. Nie używamy ich również do dekorowania! A wracając do kwiatów jadalnych, to pozostaje mi życzyć smacznego!