Nieźle byłam
zdziwiona, kiedy w dzieciństwie Babcia poprosiła mnie o zerwanie i
przyniesienie dużej ilości płatków róż. Myślałam, że to żart. Jak to? Mam
pozbawić tak piękny kwiat jego najważniejszych części? Okazało się, że jeżeli
chcę w Tłusty Czwartek jeść pączki z konfiturą różaną, to nie mam wyjścia :) Jeszcze większe było moje zdumienie, kiedy
później mieliłam te płatki w maszynce, do której zawsze wkładałam mięso… Od tej
pory wiem, że kwiaty są jadalne i to nie tylko róże.
Choć wydaje
się to dość innowacyjnym pomysłem, jedzenie kwiatów ma mnóstwo zwolenników. Są
one nie tylko piękne i kolorowe, ale też smaczne i obfitujące w witaminy.
Oczywiście nie wszystkie, także zanim zdecydujemy się na kwiatową ucztę, trzeba
zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.

Przejdźmy więc
do meritum, oto najpopularniejsze jadalne kwiaty oraz ich krótki opis:
1. Pelargonie – jej płatki charakteryzują się delikatnym cytrynowym smakiem i zapachem. Zastosowanie: do herbaty, do dekoracji, jako dodatek do ciast i ciasteczek.
1. Pelargonie – jej płatki charakteryzują się delikatnym cytrynowym smakiem i zapachem. Zastosowanie: do herbaty, do dekoracji, jako dodatek do ciast i ciasteczek.
2. Stokrotki pospolite – płatki mają lekko
miętowy smak. Zastosowanie: do sałatek lub jako ozdoba deserów, tortów itp.
3. Kwiaty cukinii i dyni – doskonałe do
smażenia w jajku i bułce tartej oraz cieście naleśnikowym.
4. Nagietek lekarski – płatki o kolorze pomarańczowo-złocistym, przydatne są zarówno jako
świeże, jak i suszone. Zastosowanie: barwi ryż na żółto, dodatek do ryb, zup,
sałatek, sosów, wyostrza smak jogurtów, sera i masła, nadając im jednocześnie
ładny kolor. Oprócz tego wytwarza się z niego maść leczniczą.
5. Róża – każda z jej odmian jest jadalna.
Na bazie płatków powstają perfumy, olejki oraz woda różana. Zastosowanie:
konfitury; do dekoracji deserów, sałatek, tortów, lodów i napoi.
6. Cytryna – jej kwiaty to doskonały
dodatek do herbaty, a także do potraw charakterystycznych dla kuchni
orientalnej.
7. Ogórecznik lekarski – jego małe
niebieskie kwiaty mają smak ogórka, jak sama nazwa wskazuje :) Oprócz tego obfitują w
kwas tłuszczowy GLA. Zastosowanie: kandyzowanie; do sałatek, deserów i innych
przekąsek, jako dekoracja do drinków, efektownie wygląda też zamrożony w
kostkach lodu.
8. Hibiskus – jego kwiaty mają posmak
cytryny. Zastosowanie: napar herbaciany; dekoracja różnego rodzaju potraw.
9. Fiołek
trójbarwny – charakteryzuje
się słodko-cierpkim smakiem, gdyż zawiera w sobie dużo witaminy C. Kwitnie na
wiosnę. Zastosowanie: dekoracja przystawek, sałatek, deserów i drinków.
10. Bratek – znany jako odtruwacz
organizmu. Działa moczopędnie, reguluje przemianę materii oraz wzmacnia
naczynia krwionośne. Zastosowanie: do sałatek, zup, serów, potraw
wegetariańskich, zamrożony w kostkach lodu lub do udekorowania wypieków. Można
również zrobić z niego herbatkę, która poprawia cerę i jest zalecana w
przypadku trądziku młodzieńczego.
11. Goździk – wszystkie odmiany nadają
się do spożycia, ale tylko płatki. Zastosowanie: polecany jako dodatek do
sałatek, zup, kanapek, deserów oraz napoi.
12. Liliowce – cechują się chrupiącymi płatkami o słodkawym posmaku. Są
charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Zastosowanie: smażenie w woku, dodatek
do zup i sałatek. Uwaga! Tu nie chodzi o
lilie!
13. Nasturcja większa – w smaku podobna do rzeżuchy, delikatnie pikantna. Jest bogata w
błonnik, sole mineralne i zawiera olejki eteryczne. Działa antybakteryjnie,
używana przy zakażeniu dróg moczowych oraz oddechowych. Zastosowanie: idealna
do sałatek, serów, jajek, zup, w dekoracji przekąsek oraz potraw mięsnych i
rybnych. Nasturcję łatwo wyhodować nawet w doniczce.
14. Koniczyna łąkowa – każda odmiana
jest jadalna. Zastosowanie: do ryżu, dań mięsnych oraz sałatek.
15. Lawenda wąskolistna – płatki
współgrają z sokiem ananasowym, a także nadają aromat ciastom z owocami i
kruchym ciasteczkom.
16. Pierwiosnek
lekarski – kwiaty charakteryzują
się słodkim smakiem, łatwo go wyhodować w doniczce. Zastosowanie: doskonale
pasuje do deserów i sałatek.
17. Aksamitka wąskolistna – cechuje ją
ostry, cytrynowy smak. Zastosowanie: do sałatek i różnorodnych dań.
Jadalnych kwiatów jest o wiele więcej, powstały nawet specjalne przepisy na kwiatowe potrawy. Jeśli zdecydujesz się na przygodę w kuchni z kwiatami, to nigdy nie zapominaj o środkach ostrożności. Podczas hodowli nie stosuj żadnych środków. Jeżeli jesteś alergikiem, upewnij się, czy Ci to nie zaszkodzi. Przed użyciem myj kwiaty, a gdy nie masz 100% pewności czy to właściwy kwiat to go nie jedz tylko wstaw do wazonu. Oto niektóre, najczęściej spotykane kwiaty trujące: azalia (rododendron, różanecznik), chryzantema, barwinek, hortensja, hiacynt, groszek pachnący, glicynia, irys, jaskier, kaczeniec, konwalia, krokus jesienny, naparstnica, narcyz, oleander, powojnik, zawilec, żonkil. Od tych kwiatów trzymamy się z dala, niech sobie spokojnie rosną. Nie używamy ich również do dekorowania! A wracając do kwiatów jadalnych, to pozostaje mi życzyć smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz