środa, 18 października 2017

Pyłek Pszczeli - Sposób na Zdrowie




Pyłek pszczeli , pyłek kwiatowy, pierzga - to prawdziwa skarbnica zdrowia, ma w swoim składzie wszystko co potrzebne nam do zdrowia, aminokwasy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy i witaminy.
Jeśli odczuwasz zmęczenie, zmniejszoną odporność, brak koncentracji - weź pyłek pszczeli,a nawet po kilku chwilach poczujesz różnicę, przypływ nowych sił witalnych.

Regularne stosowanie pyłku pszczelego zmniejsza zdolność sklejania się płytek krwi a to pozwala zmniejszyć ryzyko powstania miażdżycy, udaru czy zawału.

Kuracja pyłkiem pszczelim jest idealna w przełomie lata i jesieni, oraz między zimą i wiosną, w celu wzmocnienia odporności,aby dodać sił osłabionemu organizmowi.
Najlepiej kurację przeprowadzić dwa razy do roku.

Pyłek pszczeli ma niesamowite właściwości.
To bogactwo makro i mikroelementów, między innymi zawiera: wapń, żelazo, magnez, krzem, siarkę cynk, chrom, potas, jod, selen i inne. Z węglowodanów to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, ryboza i wiele innych. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, 32 aminokwasów oraz witaminy: A, B1, B2, E, C, B6, PP, D, H, B12, kwaś foliowy, biotynę, kwas pantotenowy i inne.

Właściwości pyłku są wszechstronne:
- to cenna odżywka uzupełniająca dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy.
- wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii, jest pomocny przy odchudzaniu, wzmacnia organizm, przeciwdziała anemii - zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi oraz zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi)
- ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działa na bakterie i grzyby
- wspomaga leczenie zaparć
- przynosi ukojenie w biegunkach
- reguluje trawienie
- działa odtruwająco (detoksykacyjnie)
- osłania tkankę wątrobową przed zatruciem oraz ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej (uszkodzonej np. przewlekłymi chorobami czy przyjmowaniem dużej ilości leków)
- przyspiesza leczenie zakażeń
- działa antydepresyjnie, uspokajająco, wzmacnia system nerwowy, pomocny przy leczeniu depresji, zwiększa koncentrację
- ma działanie przeciwmiażdżycowe, obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu)
- wspomaga leczenie nadciśnienia
- ma działanie antybiotyczne
- ma działanie antyhistaminowe (pomaga uporać się przed alergiami)
- reguluje gospodarkę hormonalną
- wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych w organizmie
- poprawia ostrość widzenia (na skutek dużej zawartości wit.B12) i innych bioelementów
- ma dobroczynne działanie na skórę, odżywcze i odmładzające.

Nie je się pyłki w całości, ponieważ wtedy jest słabo przyswajalny przez nasz organizm, należy go rozdrobnić lub namoczyć na kilka godzin  w jakimś płynie (wodzie, mleku, soku). W ten sposób uwalniamy z pyłku całą dobroczynną zawartość i zwiększamy jego przyswajalność.


Pyłek (zmielony) należy przechowywać w zamkniętym słoiki w suchym miejscu.
1 łyżeczka to około 5 gram pyłku. W celach wzmocnienia odporności u dorosłych zaleca się 
spożywanie ~ 20g pyłku dziennie.
Przy osłabieniu, przemęczeniu, braku odporności zaleca się zażywanie pyłku 4-8 łyżeczek pyłku (w dawkach podzielonych przyjmowanych co najmniej 30 min przed posiłkiem). 
Przy ciężkich schorzeniach w celach terapeutycznych porcję pyłku można zwiększyć. 
Dzieciom powyżej 3 lat zaleca się połowę dawki dla dorosłych (czyli około 2 łyżeczki).
Przyswajanie pyłku jest silniejsze, jeśli napoje z nim osłodzi się miodem (nie cukrem!)

A więc zażywajmy pyłek- Na Zdrowie!

Źródło:
Akademia Witalności






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz