czwartek, 13 kwietnia 2017

Ekologiczne pisanki na Wielkanoc



Co raz bliżej Święta Wielkanocne. Cudowny czas, który można poświęcić sobie i rodzinie, oraz godziny przygotowań do świętowania. Sprzątanie, pranie, zakupy, gotowanie, czyli codzienne obowiązki, tylko więcej i szybciej;). Zadbajmy o to, żeby w natłoku obowiązków nie ucierpiało środowisko, warto mieć kontrolę nad świąteczną krzątaniną. Zróbmy sobie listę rzeczy do zrobienia, kupienia, a oszczędzimy czas i pieniądze.

Na naszym stole w Święta Wielkanocne zapewne nie zabraknie jaj. 
Kupując jajka zwracajmy uwagę na oznaczenia. Zasada jest bardzo prosta:

Pierwsza cyfra stempla symbolizuje rodzaj fermy na jakiej były hodowane. 
3 - chów klatkowy - kury całe życie spędzają w klatkach. Mają tak mało miejsca, że nie mogą się nawet obrócić. Aby się nawzajem nie raniły, przycina im się dzioby i pazury. 90 proc. jaj w naszych sklepach pochodzi z takich właśnie hodowli. 
2 - chów ściółkowy - kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce. 
1 - chów na wolnym wybiegu - kury mogą opuszczać kurnik. 
0 - produkcja ekologiczna - kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą.

Jeśli preferujecie dietę bogatą w drób, warto zastanowić się nad zakupem indyka zamiast kurczaka. Indyki są mniej odporne na podawane hormony wzrostu i antybiotyki, więc przy ich hodowli wymagana jest względnie mniejsza ilość tego typu substancji. 
Kury dostępne na naszym rynku w większości nafaszerowane są chemicznymi stymulatorami wzrostu. 

Do zabarwienia jajek możemy użyć naturalnych składników.
Jest też sporo możliwości uzyskiwania kolorów z produktów dostępnych w domu. Róż otrzymamy z buraków, brąz z cebuli. Żółty kolor uzyskamy trzymając jaja w wodzie z kurkumą. Ponoć można próbować uzyskać zielony kolor z mocnego wywaru z pokrzywy, oziminy, lub ze świeżej trawy.

Naturalne barwniki dają pewność, że jajka nie będą zawierały szkodliwych chemikaliów. 

Z czego uzyskamy odpowiednie kolory? Otóż:

jasny żółty – kurkuma, zielona herbata, nać marchwi, skórki pomarańczy lub cytryn, zielony kminek
pomarańczowy – łupiny cebuli, chili
brązowy – łupiny cebuli, czarna herbata, mocna kawa, łupiny orzecha włoskiego
czerwony/różowy – buraczki czerwone, mrożone maliny, żurawina
fioletowy – owoce czarnego bzu, czerwona kapusta, kwiat hibiskusa, czerwona cebula
niebieski – czerwona kapusta, suszone jagody, jeżyny
zielony – nać pietruszki, pokrzywa, trawa, szpinak, liście laurowe.

Jaja należy gotować około 10 minut w wodzie z dużą ilością tych składników i octem. 
Przed gotowaniem przez kilka sekund można potrzymać jajo w occie, nieco się wybieli i ułatwi wchłanianie barwnika.  

Oczywiście odcienie uzależnione są od intensywności wywaru i długości trzymania w nim jajek.

Oczywiście jeśli robimy zakupy na święta, chcemy mieć pewność, że niczego nie zabraknie na stole, ale pamiętajmy o zachowaniu równowagi. 
Nie marnujmy jedzenia! 
Nie kupujmy więcej niż możemy zjeść, nawet w święta. 
Najlepszym wyjściem jest robienie listy. Przyrządźmy gotowe menu na te kilka dni, dostosowane do ilości członków w rodzinie i planowanych spotkań w większym gronie najbliższych.

W tym wszystkim nie zapomnijmy o tym,że jest to czas świętowania wśród najbliższych :)
Niech to będą spokojne święta, pełne miłości i radości, bez zbędnego pośpiechu!

Wesołych Świąt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz