środa, 2 grudnia 2015

Karczoch wyjdzie ci na zdrowie!


Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. 
Smakuje trochę jak szparagi, a wyglądem przypomina oset :)
Ale już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe.
Jest wyjątkowo niskokaloryczny, bo w 100 g jest tylko 47 kcal.
Ma bardzo mało tłuszczu, ale całkiem dużo błonnika. Więc jest idealny dla odchudzających się, choć oczywiście nie tylko!

Zaletą karczochów jest zawartość aż czterech substancji odchudzających:
  • cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Usprawnia ona proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami
  • inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Dodatkowo jest ona prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita
  • kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów (węglowodanów i tłuszczów)
  • niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, która to bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, przyspiesza metabolizm i m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej.

Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.

Posiadają także wiele antyoksydantów, między innymi rutynę, kwas galusowy, luteolinę, kwas chlorogenowy, sylimarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają proces starzenia,ale i hamują produkcję komórek nowotworowych!


Jak przyrządzić karczochy?

- Trzymając kwiat za płatki należy dociąć łodygę znajdującą się nad nasadą.
- Następnie odciąć zewnętrzne twarde liście oraz przyciąć zdrewniałe końcówki liści bocznych.
- Odciąć czubek kwiatostanu na wysokości ~ 1/3 karczocha.
- Przekroić na pół, a za pomocą noża usunąć wewnętrzną włochatą cześć.
Oczyszczone warzywo włożyć do zimnej wody z sokiem cytrynowym,aby nie ściemniało.

Karczochy zanurzamy w wodzie (na 1 karczocha przypada 1 litr wody). 
Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, do momentu aż będą miękkie (~35 min).
Ugotowanego karczocha można podawać np z sosem vinegret.

My uwielbiamy także Pesto z karczocha.
Jest kapitalne do klusek, grzanek, kanapek, zamiast majonezu, do jajecznicy czy grilowanych potraw.

Wartość odżywcza karczocha na 100 g:

Tłuszcz 0,2 g
Cholesterol 0 mg
Sód 94 mg
Potas 370 mg
Węglowodany 11 g
Błonnik 5 g
Cukry 1 g
Białko 3,3 g

Witamina A13 IUKwas askorbinowy11,7 mg
Wapń44 mgŻelazo1,3 mg
Witamina D0 IUWitamina B60,1 mg
Witamina B120 µgMagnez60 mg
Wartość energetyczna (kcal) 47 
Karczochy są świetne na dolegliwości trawienne, zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha. 
Jedzenie ich wzmaga produkcję soków żołądkowych i śliny, co ułatwia trawienie i zapobiega problemom.

Zatem...Smacznego :)