piątek, 9 października 2015

Aromatyczne korzenne ciasto cukiniowe z bakaliami

PRZEPIS:




Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 3 szklanki startej cukinii
- 150g płynnego oleju kokosowego lub 150g roztopionego masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki (pszennej typ 550 lub inna ulubiona) lub około połowę mniej mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka żurawiny,rodzynek lub innych bakalii, np. morele, daktyle, figi suszone
- 4 łyżki mleka (niekoniecznie)

Cukier zmiksować z jajami i wanilią. Dodać cukinie i olej kokosowy (lub roztopione masło), sodę i wymieszać. Następnie mąkę i przyprawy i wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać mleko). Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
Piec w rozgrzanym piekarniku ~ 45-60min w 175 stopniach.


Większość składników można kupić tutaj:







WSZYSTKIE SKŁADNIKI Z PRZEPISU -10% dostępne Ecoshop

Nie zapomnijcie dać znać jak smakowało. Smacznego!