wtorek, 20 października 2015

Aby włos Ci z głowy nie spadł



       Po okresie letnim nasze włosy często są osłabione, zniszczone, a nawet zaczynają wypadać. Ich nadmierna ekspozycja na słońce i kąpiele w różnych zbiornikach wodnych nie wpływają korzystnie na strukturę włosa. Zresztą, nie tylko lato jest jego wrogiem, do listy można śmiało dopisać prostownicę, suszarkę do włosów, lokówkę, farbę do włosów, lakier, piankę, żele i wiele, wiele innych. Niestety, piękna fryzura nie jest synonimem zdrowych i mocnych włosów. Jak je zatem „naprawić” nie używając do tego sztucznych specyfików? Sposobów jest kilka. Nie są one na pewno tak komfortowe i wygodne jak gotowy kosmetyk ze sklepu, ale w zamian są niedrogie i naturalne.
      Wszelkie zabiegi najlepiej rozpocząć od zmiany diety, czyli zacząć „naprawę” od wewnątrz. To, co jemy ma bardzo duży wpływ na kondycję włosów.  Nie powinno w niej brakować przede wszystkim witamin z grupy B, a zwłaszcza B₃  (niacyna/PP). Witaminy te znajdują się m.in. w fasoli, groszku, soi, orzechach, wątróbce, rybach, jajkach, szpinaku, kaszy i pełnoziarnistym pieczywie. Ważną rolę odgrywa również białko, jednak nie w nadmiernej ilości. Źródłem białka są np. rośliny strączkowe, jaja, kasza, ryby. Przy rybach warto się zatrzymać, aby wyróżnić dzikiego łososia. Łosoś zawiera niemal wszystkie składniki odpowiadające za mocne i zdrowe włosy czyli: białko, witamina A, B (B1, B2, B6, B12), witamina D i E, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, żelazo. Trudno go jednak kupić, gdyż większość sklepów oferuje łososia hodowlanego. Pozostając w temacie morskim, z pomocą dla włosów przychodzą ostrygi. Te owoce morza są doskonałym źródłem białka i cynku (3 sztuki to ok. 500% zapotrzebowania dziennego na cynk). Niedobór tego pierwiastka może spowodować, że skóra głowy będzie sucha, zacznie się łuszczyć, a włosy mogą wypadać.  Kolejnym istotnym budulcem włosów jest krzem, który umożliwia regenerację komórek mieszków włosowych. Podstawowymi źródłami krzemionki są zioła (skrzyp polny, pokrzywa, rdest ptasi, kozieradka, podbiał) oraz kasza jaglana. Za stan włosów odpowiada również żelazo, co można zaobserwować w przypadku niedokrwistości, kiedy to m.in. zaczynają wypadać włosy. Pierwiastek ten bierze udział w transportowaniu przez komórki tlenu, który trafia do mieszków włosowych. Jego niedobory można uzupełnić jedząc mięso (zwłaszcza wątróbkę), ryby i zielone warzywa (np. szpinak, brokuły). Do diety warto włączyć także orzechy, z uwagi na zawartość cynku i kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawierają one miedź, która nadaje włosom naturalny kolor i blask. Do picia polecane są wspomniane wyżej zioła, a w szczególności skrzyp, który jest znanym suplementem na włosy i paznokcie. Oprócz naparów dobrze jest wspomagać się sokami warzywnymi i tradycyjnie pić co najmniej 2 litry wody dziennie.

      Wiemy już co jeść i co pić, aby pomóc naszym włosom jak najdłużej utrzymać się na głowie i jednocześnie okazale się prezentować. Następnym razem zajmiemy się stroną zewnętrzną, poznając kilka praktycznych porad związanych z pielęgnacją włosów. Póki co, zacznijmy dbać o nie „od środka”.