czwartek, 1 listopada 2012

katar bez tabletek

Kilka dni temu zmieniliśmy czas z letniego na zimowy, napadało śniegu, na dworze zimno i mokro. Cieszą się amatorzy sportów zimowych i producenci czekoladowych Mikołajów. W tym wszystkim prawie nikogo nie ominie to chwilowe przesilenie. Ten czas, kiedy organizm zgubi krok i nie wiadomo skąd, nie wiadomo jak, katar, nos zatkany, spuchnięte oczy i stracony na kilka dni smak. Garście tabletek, maści, wizyty u lekarza i rozdrażnienie.
Znacie na pewno stare metody, jak zapobiegać, jak łagodzić objawy i jak leczyć? Babcine, sprawdzone sposoby dają takie same efekty jak drogie leki, musujące tabletki, krople i żele. Wystarczy dobrze przyrządzona herbata, aby postawić na nogi chorego. A najważniejszy w tym wszystkim jest odpoczynek.
Przy każdej możliwej okazji sięgamy bo tabletki, uzależniamy organizm od ich działania, wspierając koncerny farmaceutyczne i ostatecznie osłabiając organizm. Najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie naturalnych i domowych sposobów zapobiegania, lub ostatecznie leczenia przeziębienia.
Czy znacie domowe sposoby leczenia przeziębienia? U mnie od dzieciństwa stosuje się kilka sposobów na katar, do tej pory sprawdzały się w znacznej większości przypadków. Wzmacniająca siła czosnku jest dobrze znana wszystkim. Jeśli komuś odpowiada ten smak, to warto wycisnąć 2 ząbki do filiżanki gorącego mleka i to wypić. Tak uczyła mnie babcia, ale ta mieszanka nigdy nie przypadła mi do gustu, wolałam osobno wypić gorące mleko z miodem a potem zjeść 2 ząbki czosnku na kanapce. Czosnek ma duże znaczenie przy leczeniu i zapobieganiu dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom. W dodatku pomaga zwalczać pasożyty układu odpornościowego. Wszelkie przetwory z aronii również w ogromnym stopniu wzmacniają odporność. Między innymi dżem lub nalewka - na rozgrzewkę :)



Herbata z lipy z miodem działa rozgrzewająco, po takim napoju warto wejść pod kołdrę i przeczekać wieczór i noc z ciekawą książką, lub po prostu śpiąc. Ważne aby wspomagać osłabiony organizm wszelkimi możliwymi metodami, wszelkie potrzebne do tego witaminy zawarte są w znanych nam produktach spożywczych. Witamina C jest najważniejsza aby nasz układ odpornościowy funkcjonował sprawnie. W czerwonej papryce znajduje się 149 mg witaminy C, w cytrynie 50 mg. Sporo znajduje się także w grejpfrucie i pomarańczy.
To czy zachorujemy zimą czy nie zależy także od naszej postawy. organizm nie toleruje dużych skoków temperatury, więc nagrzewanie biura i samochodu w czasie podróży do pracy do 25 stopni, a następnie szybkie opuszczanie tych pomieszczeń znacznie wpływa na pogorszenie naszej odporności. Warto też przeanalizować dietę, zrezygnować z dużych ilości cukru, białego pieczywa i mięsa, a  zwiększyć ilość owoców, warzyw oraz pilnować abyśmy wypijać 2,5 l wody dziennie.