wtorek, 30 maja 2017

Słodkości na Dzień Dziecka



Zbliża się Dzień Dziecka, a więc prezenty i słodycze. W tym wszystkim jednak nie zapomnijmy o najważniejszym - wspólnie spędzonym czasie. Jeśli tego dnia nie możemy zostać z dzieckiem w domu, to spędźmy choć razem popołudnie, może na przygotowaniu wspólnym smakołyków, a potem wybrać się na piknik w pobliskim parku czy ogrodzie, odstawmy telefony i ważne sprawy na bok, dajmy dziecku uwagę - bycie Tu i Teraz i cieszmy się chwilą.
A co podać dzieciom na ten wspaniały ich dzień? Oczywiście najlepiej Zdrowe słodkości. Przepisów w internecie jest już mnóstwo. Przedstawiamy kilka najprostszych i najsmaczniejszych :)
Smakołyki,które także mogą być zdrowe: kisiel,ciasteczka,tarty,powidła,naleśniki czy nadzienia.
Oto 9 prostych przepisów na zdrowe słodkości dla dzieci autorstwa Dominiki Adamczyk, specjalistki kuchni pięciu przemian, która na co dzień prowadzi warsztaty poświęcone zdrowym słodkościom. Warto pamiętać, aby kupować ekologiczne składniki:
KISIEL MORELOWY
Składniki:
10 suszonych nie siarkowanych moreli, mają kolor brązowy
3 słodkie gruszki
1 goździk
Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4 szklanki wody
Morele i gruszki drobno pokrój, zalej 4 szklankami wody, dodaj goździk. Gotuj aż morele będą bardzo miękkie. Usuń goździki.
Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj wymieszaną mąkę i zagotuj. Przed dodaniem mąki owoce można zmiksować.
CIASTECZKA ŚLIWKOWE
Składniki:
1 szklanka mąki (np.pszennej razowej)
1 szklanka mąki kukurydzianej
200 g masła o temperaturze pokojowej
szczypta soli
250 g suszonych śliwek
cynamon
Do rondla z gotującą wodą, wrzuć opłukane śliwki. Gotuj, ciągle mieszając aż śliwki się rozpadną na gęstą masę.
Zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i pszennej, dodając szczyptę cynamonu, i tyle wody, by ciasto dało się uformować.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, gdy masa daktylowa będzie prawie zimna posmaruj cienko placek i zawiń w rulon, który pokrój na centymetrowe ciasteczka.
Posmaruj blachę olejem i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min.
POLENTA Z POWIDŁAMI
Składniki:
2 szklanki wody
½ szklanki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soku z cytryny
Zagotuj wodę, następnie wsyp powoli ciągle mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotuje pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj masło, a po chwili gałkę muszkatołową. dodaj łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Po chwili wyłącz ogień. Polentę można podawać z powidłami śliwkowo-gruszkowymi i posypać płatkami migdałowymi.
TARTA Z JABŁKAMI lub ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
pół szklanki zimnej wody
cynamon
150 g masła o temperaturze pokojowej
Posmaruj formę na tartę masłem. Wypłucz i zalej wrzątkiem rodzynki.
Zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i pszennej dodając szczyptę cynamonu i tyle wody, by ciasto dało się uformować Wstaw na ok. 1 godz. do lodówki.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
1 łyżka masła
1 kg jabłek
250 g suszonych daktyli bez pestek
garść rodzynek
płatki migdałów
laska wanilii, lub cukier z prawdziwą wanilią
Do rondla z gotującą wodą wrzuć opłukane daktyle. Gotuj, ciągle mieszając aż daktyle się rozpadną na gęstą masę.
Na rozgrzaną patelnię włóż łyżkę masła, gdy się tylko roztopi, wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka i odsączone rodzynki oraz wanilię. Dodaj szczyptę cynamonu i podlej odrobiną wody Duś do miękkości.
Wyklej formę rozwałkowanym cienko ciastem i włóż do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni na ok.15 min. Wyjmij ciasto, posmaruj masą daktylową, wyłóż jabłka i po wierzchu posyp odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi. Piecz aż wierzch się lekko zarumieni, ok. 20 min.
Składniki na nadzienie orzechowe:
Ok. 60 dkg wyłuskanych orzechów włoskich
2/3 szklanki miodu lub melasy z buraka cukrowego Trochę cynamonu, kardamonu Na patelni lekko upraż orzechy bez siekania i zalej miodem oraz dodaj przyprawy, podgrzewając lekko skarmelizuj miód i całość jeszcze ciepłą wlej na dobrze wypieczony wcześniej spód z kruchego ciasta. Pozostawić do wystygnięcia.
ORKISZOWE NALEŚNIKI Z AMARANTUSEM
Składniki:
Mąka orkiszowa nie razowa
olej
szczypta soli
cynamon
3 szklanki wody
1 jajko
Cukier trzcinowy
Kilka łyżek popcornu z amarantusa
Kurkuma
Wymieszaj wodę z jajkiem, następnie dodaj tyle mąki, że uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego, dodaj przyprawy i amarantus oraz kilka łyżek oleju. Odstaw na pół godz. Smaż na mocno rozgrzanej patelni.
KULECZKI KOKOSOWE
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
10 + 5 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny i zapachem. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dag wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Ułożyć na talerzyku. Podawać od razu ciepłe lub schłodzone.
POWIDŁA Z SUSZONYCH ŚLIWEK I DAKTYLI (mogą też być suszone morele i suszona żurawina)
Wypłucz suszone śliwki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie się rozpadną, mieszając co jakiś czas. Ugnieć masę widelcem lub ubijakiem do ziemniaków.
Przygotowała: Dominika Adamczyk, pisząca dla portalu Ekomama.pl, na który serdecznie zapraszamy.