sobota, 24 stycznia 2015

Słodkie działanie gorzkiej czekolady



      Co wiemy o gorzkiej czekoladzie? Na pewno to, że jest najzdrowszym rodzajem spośród wszystkich pozostałych. I wbrew nazwie, wcale nie jest taka gorzka, stopień jej cierpkości zależy od ilości kakao. Im więcej, tym bardziej gorzko. Zazwyczaj jest to około 50-60% - taka zawartość utrzymuje jeszcze delikatny, słodki smak. Dopiero czekolady mające powyżej 70% kakao są naprawdę gorzkie, co może niektórych zniechęcić do jej spożywania. Kto nie jadł, niech spróbuje :)
Przyjrzyjmy się zatem wartościom odżywczym czekolady, aby dowiedzieć się, co sprawia, że jest ona taka zdrowa.
Oprócz węglowodanów, zapewniającym energię, czekolada zawiera magnez (100g = ok. 300mg magnezu), który jest niezbędny do zapewnienia właściwej pracy mięśni. Wspomaga także koncentracje uwagi oraz aktywizuje do działania. Funkcję pobudzającą spełnia również teobromina. Pobudza cały organizm, a w szczególności pracę nerek, co klasyfikuje ją jako substancję moczopędną. Kolejnym składnikiem jest żelazo, które potrzebne jest do wytwarzania czerwonych krwinek. Czekolada walczy nawet z cholesterolem. Zawdzięcza to flawonoidom, które spowalniają proces utleniania LDL („złego” cholesterolu), co redukuje ryzyko wystąpienia zakrzepów oraz miażdżycy. Dodatkowo mają one wpływ na regulację skurczów mięśni oraz wzmacniają układ odpornościowy. I na koniec  najprzyjemniejszy składnik, czyli endorfina: fenylotylamina, dzięki której poprawia nam się humor. Po spożyciu czekolady o niemal 20% wzrasta poziom antyoksydantów, co hamuje proces starzenia się organizmu, szczególnie skóry (stąd tak wiele na rynku „czekoladowych” kosmetyków). Wymienione wyżej polifenole usprawniają funkcjonowanie układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, co redukuje ryzyko zawału serca. Badania wykazały, że zjedzenie dziennie kilku kostek czekolady wzmacnia serce i chroni je przed chorobami.
     Czekolada jest dobra nie tylko dla ciała, ale też dla ducha, figuruje bowiem jako jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków, już sam jej aromat ma działanie relaksujące.  Warto przyzwyczaić swoje dzieci do tego rodzaju słodkości, gdyż nie powoduje ona próchnicy w przeciwieństwie do pozostałych słodyczy. Należy jednak pamiętać o właściwościach pobudzających czekolady i nie podawać jej późną porą, aby dzieci nie miały potem problemów z zaśnięciem.
       Główną wadą czekolady jest jej kaloryczność (100 g = ok. 550 kalorii), w związku z tym nie wolno przesadzać, 1-2 kostki wystarczą, aby skorzystać z jej właściwości i jednocześnie nie przytyć. Najlepiej wybierać czekoladę z jak najniższą zawartością tłuszczu, i jak najwyższą ilością ziaren kakaowca. Można ją też zamienić na czekoladę w proszku. Jest rozpuszczalna zarówno w wodzie, jak i w mleku, a jako napój ma mniej kalorii i jest lekkostrawna.
     Jak widać, racjonalne spożywanie gorzkiej czekolady przynosi wiele korzyści. Pozostaje jedynie połączyć przyjemne z pożytecznym :)