piątek, 10 października 2014

Woda życia

       Wydawałoby się, że woda to woda, specjaliści zalecają pić 2 litry dziennie i na tym koniec informacji. Trzeba jednak wiedzieć, jaką wodę dla siebie wybrać, aby spożywanie jej nie tylko uzupełniało odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, ale też przynosiło korzyści zdrowotne.
Wody dzielą się na:
1. Naturalne wody mineralne – wydobywane z naturalnych, bezpiecznych źródeł, charakteryzują się niezmiennym składem chemicznym, obfitym w minerały (potas, wapń, żelazo, magnez). Zawierają co najmniej 1000 mg/l wszystkich składników mineralnych albo min. 250 mg/l dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub max. 20 mg/l sodu. Nie mogą być ulepszane ani uzdatniane.
2. Naturalne wody źródlane – stanowią ¾ wszystkich wód nadających się do picia. Są ubogie w minerały, może ją pić każdy, w dowolnej ilości. Nadaje się głównie do zapobiegania odwodnieniu oraz do gotowania. Zalecana również dla małych dzieci. Najlepiej wypijać ½ szklanki na raz, wówczas dobrze się wchłania.
3. Wody stołowe – są wynikiem zmieszania wody źródlanej z mineralną lub z dodatkiem soli mineralnych. Nie mają stałego pochodzenia, mogą być uzdatniane, m.in. destylowane. Podczas gotowania wytrąca się osad, stąd nie są przydatne w kuchni.
4. Wody lecznicze – to specjalistyczne wody, o bardzo dużej ilości minerałów. Spożywa się je w przypadku konkretnej choroby i tylko po konsultacji z lekarzem.

Wody dzielą się także ze względu na ilość minerałów:
· niskozmineralizowana: do 500 mg/l (zalecana dla dzieci),
· średniozmineralizowana: od 500 do 1500 mg/l (optymalna dla dorosłych),
· wysokozmineralizowana: od 1500 mg/l wzwyż (zalecana dla osób o wzmożonym wysiłku fizycznym).

Odpowiednio dobrana woda uzupełnia od 15% do 20% dziennego zapotrzebowania organizmu na określony składnik. 
Dla dorosłych najbardziej optymalną jest woda średniozmineralizowana i niskosodowa. Jeśli chodzi o ilość minerałów, to wapnia powinno być 150 mg/l, magnezu – min. 50 mg/l, siarczanów – min. 250 mg/l, natomiast wodorowęglanów co najmniej 600 mg/l. Są to najważniejsze elementy, potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. 
Wody wysokozmineralizowane zostawmy sportowcom. Zbyt częste ich spożywanie może spowodować niebezpieczną kumulację minerałów i doprowadzić m.in. do kamicy nerkowej. Poza tym zawierają one zazwyczaj duże ilości soli, która podnosi ciśnienie krwi, zatrzymując wodę w organizmie. Dlatego też na zawartość sodu powinni zwracać uwagę wysokociśnieniowcy, cukrzycy oraz sercowcy. Jak zawsze w takich sprawach, należy czytać etykiety, na których znajduje się szczegółowy skład wody. Kolejną kwestią jest to, czy woda powinna być gazowana czy niegazowana? Woda nasycona CO2 bardziej orzeźwia i szybciej gasi pragnienie, jednak nie każdy może ją pić. Odradza się to osobom zmagającym się z zaburzeniami trawienia, z nadkwasotą żołądka oraz tym, którzy mają problemy z gardłem. Oprócz tego, bąbelki wzmagają apetyt, stąd odchudzający się powinni przestawić się na wodę niegazowaną. Niektóre wody są naturalnie nasycone dwutlenkiem węgla i najlepiej takie właśnie wybierać. 
     Jak widać, nie wystarczy pić wodę, dobrze jest jeszcze wiedzieć, co dokładnie spożywamy i dopasować to, do potrzeb swojego organizmu.