sobota, 22 grudnia 2012

Domowe orzechy w czekoladzie

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na coś słodkiego i zdrowego to proponujemy orzechy w czekoladzie. Ten przepis nie wymaga dokładnych proporcji wystarczy: 3-4 garście orzechów włoskich, lub innych ulubionych oraz 1-2 tabliczki czekolady – może być zarówno mleczna jak i gorzka, w zależności od upodobań.
W garnuszku rozgrzewamy na parze czekoladę aż się roztopi, można dodać 2 łyżki mleka aby czekolada była bardziej płynna. Do rozpuszczenia na parze potrzebujemy 2 garnuszki, do większego nalewamy wodę i umieszczamy na gazie, jak woda zacznie wrzeć wkładamy do niego mniejszy. Jak czekolada rozpuści się wrzucamy kilka orzechów i obracamy je aby pokryły się czekoladą. Można je wyciągnąć widelcem i ułożyć na talerzyku lub na kawałku foli aluminiowej – od niej łatwiej można oderwać orzeszki, jak już czekolada ponownie stanie się twarda! Orzechy są niezwykle zdrowe a w czekoladzie mają dodatkowo pyszny smak!
Smacznego!